"Уолстрийт джърнъл" спира европейското си издание

"Уолстрийт джърнъл" спира европейското си издание

Контролираната от News Corp. на медийния магнат Рупърт Мърдок компания Dow Jones & Company прекрати в петък издаването на европейската версия на всекидневника "Уолстрийт джърнъл". Той излизаше в Европа от 1983г., а след седмица се прекратява и издаването на азиатския вариант, който е на пазара от 1975г.

Решението бе взето преди месеци и е част от реорганизацията на цялата пресгрупа, фокусирана върху онлайн изданието.

Обяснението на собствениците е, че са регистрирали стабилен ръст на потребителите на "Уолстрийт джърнъл" от Европа и Азия, съпроводен с рязък спад в продажбите на хартиената версия и приходите от печатна реклама. Поради това двете версии са станали нерентабилни - азиатското издание, например, струва 2.20 паунда на брой в Хонконг, където е регионалната редакция, докато абонаментът за половин година е 82 паунда.

През последните месеци в централната редакция на "Уолстрийт джърнъл" имаше напрежение и оставки заради несъгласие на журналисти с начина, по който се отразява работата на президента Доналд Тръмп. За разлика от непрекъснатите критики от големи имена като "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", позицията на "Уолстрийт джърнъл" е доста по-сдържана, за което е обвиняван, че симпатизира на Белия дом.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?