Упорит отпор в парламента срещу премахването на "големия доктор"

Упорит отпор в парламента срещу премахването на "големия доктор"

Реформаторският проект на образователния министър Сергей Игнатов за развитието на академичния състав беше посрещнат "на нож" в парламентарната образователна комисия в сряда. Най-голямо възмущение в проектозакона предизвика премахването на научната степен доктор на науките, по-известна като "голям доктор", както и липсата на централизирани критерии за академичното израстване.

Лютви Местан (ДПС) заяви, че премахването на тази степен е противоконституционна и ако законопроектът на Игнатов остане в този си вид, тази разпоредба ще бъде атакувана пред Конституционния съд. Той обясни, че при отнемане на някакъв статут, хората, които го имат, трябва да бъдат причислени към по-висока степен, а в случая такава няма. Местан коментира още, че трябва да има децентрализация на процедурите по даване на степени и длъжности, но не може да има децентрализация на критерии. От БСП също се обявиха за единни национални критерии.

Срещу премахването на "големия доктор" се обяви и ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Той също намекна, че проектът може да бъде оспорен пред Конституционния съд. Илчев съобщи, че в Софийския университет има 163-ма доктори на науките, в Медицинския университет – 92-ма, в Пловдивския университет – 83-ма, НБУ – 32-ма. "С предложението за отпадането на втората научна степен ние обиждаме тези хора", коментира Илчев.

Игнатов обаче обясни, че с неговия проект не се отнемат никакви сегашни привилегии, а се урежда даването на степени и длъжности оттук нататък. Той обаче заяви, че е готов на отстъпка, ако общото желание е такова. И в първоначалния вариант на проекта му имаше две степени – доктор и хабилитиран доктор.

Бойчо Кокинов от НБУ обясни, че национални критерии е трудно да има и ако се гонят някакви стандарти, то това трябва да са международните стандарти. По думите му това може да стане, като се въведе задължително изискване на защитите да присъстват поне двама международни експерти по темата.

Ректорът на Техническия университет проф. Камен Веселинов също подкрепи проекта на Игнатов и каза, че дори всички доценти да станат професори, пак не би имало проблем. Според него дори е по-логично да останат двете научни степени и да останат само длъжностите асистент и професор. Той заяви, че законът и в момента се нарушава и ако проектът на Игнатов не бъде приет, ще сезира прокуратурата заради това, че във ВАК в нарушение на закона са открити съвети на комисията.

От БАН се оплакаха от последно разписания вариант на закона, според който учените в академията стават изследовател, старши изследовател и главен изследовател. Те настояват да се върне първоначалният вариант, според който длъжностите са асистент-изследовател, доцент-изследовател и професор-изследовател.

За морална подкрепа на обсъждането на законопроекта дойде и финансовият министър Симеон Дянков, който си навлече гнева на академичната общност с изказването си, че в БАН работят "феодални старци".

В крайна сметка законопроектът бе приет от комисията на първо четене, а до края на седмицата се очаква да бъде гласуван и в пленарната зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?