Управляващите отбиват номера с формален контрол върху ДАНС

Управляващите отбиват номера с формален контрол върху ДАНС

Само няколко седмици преди края на мандата си и в очакване на евроекспертите, които ще изготвят доклада за напредъка на България, мнозинството отново се разбърза и гласува формален парламентарен контрол над Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Десницата пак отказа да участва в нея с мотива, че комисията "няма да заработи реално" в оставащото малко време на това НС и че решението се взима, за да се "имитира" пред Брюксел някаква дейност.

Като извънредна точка в дневния ред в четвъртък, по предложение на председателя на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов, бе включено решение за промяна на правилника на комисията и попълването ѝ. В пленарна зала бяха дадени само две предложения за нейни членове – независимата Елеонора Николова и лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Депутатите заседават извънредно на 12 май

Народните представители решиха да работят извънредно на 12 май (вторник) по предложение на левицата. Програмата им включва включва окончателното приемане на оспорвания проектозакон за публичното радиоразпръскване, доклад на омбудсмана и отчет на комисията по дискриминация.

Приетите от мнозинството промени в правилника за дейността на комисията позволяват тя да бъде попълнена с представител на независимите депутати и решенията ѝ за контрол върху приключили оперативни дела да се вземат с мнозинство, а не както досега - с консенсус.

Комисията за ДАНС бе сформирана на 13 ноември миналата година, като в нея влязоха само представители на мнозинството – Надка Балева (председател), Касим Дал (ДПС) и Минчо Спасов (НДСВ), а от ДСБ, ОДС, БНД и парламентарна група "Напред" отказаха да участват именно заради начина на вземане на решения.

Тогава опозицията настоя вместо да бъде само шестчленен, контролният орган да включва по-широко представителство на цялата десница.

Според Ангел Найденов след двудневни консултации между мнозинството и опозицията се било стигнало до някакво решение. Заради това в деня, в който парламентът излиза в десетдневна ваканция, мнозинството се разбърза и прие промените в правилника на комисията за ДАНС.

Въпреки консултациите, и в четвъртък ДСБ и СДС отказаха да предложат свой представител в органа и отново остана едно незапълнено място. Мотивите на двете партии бяха, че няма широко представителство на опозицията и мнозинството отново има пълен контрол над решенията.

Прозрачно се оказа бързането на тройната коалиция. На 11 май пристигат евроексперти, които готвят юлския доклад на ЕК за напредъка на България по проблемните области правосъдие и вътрешен ред. В предишния междинен доклад като основна слабост в управлението бе посочена именно липсата на контрол над ДАНС.

В тази посока бе и коментарът на председателя на групата на ОДС Йордан Бакалов. Според него набързо взетото решение е именно заради очаквания доклад на ЕК, за да може "да бъде махнато изречението, че ДАНС работи без парламентарен контрол". А и преди изборите да се каже на избирателите – ето, направихме тази комисия.

Според Бакалов реално комисията няма да може да работи, защото до края на мандата на парламента остават две работни седмици.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов припомни, че опозицията има решение да не участва в комисията. Той също определи като безсмислено в края на този парламент да се прави комисия, като не бе предвидена никаква промяна в начина на работата ѝ. Така депутатите няма да имат достъп до действащи оперативни дела, а само до приключили.

Според Атанасов това се прави, за да не могат депутати да имат достъп до разработката "Лиана", която депутатите от вътрешната комисия трябва да четат на 12 май в ДАНС.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?