Управляващите се отказаха от различни ставки на ВЕИ-таксата

С част от постъпленията ще се подпомагат бедни, президентско вето щяло да е "удар срещу народа"

Управляващите се отказаха от различни ставки на ВЕИ-таксата

Управляващите се отказаха да определят различни ставки на 20-процентната такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи, както и да разширят обхвата ѝ върху всички възобоновяеми източници. Те също така напълно се омотаха относно това за какво ще се използват събраните пари от таксата. След като постъпленията първо щяха да отиват в НЕК за покриване на разликата на скъпия зелен тока, сега се оказва, че с част от тях ще се дават енергийни помощи на социално слабите. В същото време никъде не е разписано за какво точно ще се ползват прогнозните 150 млн. лв., споменати само като приход в бюджета за 2014 г.

Миналия четвъртък председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай (ДПС) и заместникът му Явор Куюмджиев (БСП) обещаха, че още на следващия ден одобрената такса ще бъде модифицирана с поправки в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Таксата обаче остава в гласувания ѝ вече вид, а част от предвидените от нея приходи ще отидат за подпомагане на енергийно бедни българи, съобщи във вторник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, но не посочи каква част. Той също така предупреди чрез медиите президента Росен Плевнелиев да не налага вето върху таксата, какъвто намек държавният глава направи. "Това няма да е толкова удар срещу правителството, а удар срещу българския народ", коментира Стойнев, който както винаги, когато няма обосновка за някое решение, го оправдава с "българския народ".

Депутати от мнозинството коментираха пред Mediapool, че не са успели да се разберат дали и как да се диференцира таксата за ВЕИ-проектите по видове и по мощности, както и според година на влизане в експлоатация. Евентуалните поправки се нуждаели от още анализи. Други народни представители са скептични, че въобще ще се стигне до поправки. В същото време слънчеви и вятърни централи се заканват да обжалват таксата в съда.

Вместо очакваната информация за различните ставки, във вторник на "трибунка" в парламента министър Стойнев даде брифинг пред репортери, адресиран най-вече към държавния глава.

"Разбирам, без да се бъркам в работата на президента Росен Плевнелиев, че той готви вето на Закона за държавния бюджет или смята да сезира Конституционния съд (КС). Аз лично смятам, ако слуша моя съвет, да не сезира КС”, призова Стойнев. След което дръпна реч, издържана в духа на считания от него за най-добър български държавник Тодор Живков.

"Тук става въпрос за работата на едно социално правителство, което иска най-накрая да има справедливост. Този негов ход ще бъде не атака срещу правителството, а атака срещу българските домакинства. И сегашната цена е прекалено висока, и хората едвам си плащат сметките. Само че, българската икономика тръгна, България вече е по пътя на икономическия растеж. Не случайно и данните, които показаха на годишна база увеличаване на промишленото производство, го доказват - 4.1%. Виждаме, че и прогнозите на Европейската комисия, на МВФ, на Световната банка се доближават до нашите прогнози за следващата година. Ние не можем да имаме конкурентоспособна икономика без конкурентоспособна енергетика”, заяви още министърът на икономиката и енергетиката.

"Не виждам нищо лошо в това както българският бизнес да има достъп до евтини енергийни ресурси, така и българските домакинства. Дебатът не трябва да бъде единствено върху тази такса. Дисбалансът е благодарение на предишното управление. Тук се надминаха всякакви граници – че таксата е нещо лошо и че заради тази мярка, трябва да има вето върху държавния бюджет. Този път българските граждани трябва да протестират не пред парламента, а пред президентството може би", продължи Стойнев.

"Тази мярка я има в Европа, България не прави изключение, няма да доведе до фалит на инвеститори. Просто това, което ние изкупуваме и което е на гърба на българския народ, трябва да влезе в конкретна рамка”, продължи той да свири по струната за бедните хора и богатите ВЕИ-инвеститори.

Министърът обясни, че част от събираната от слънчевите и вятърните централи ще отиде за подпомагане на енергийно бедните домакинства. "Приходите от тази такса ще отиват в бюджета. България е държавата, според доклада на Световната банка, с най-голямо енергийно бедно население. Тези пари могат да отидат за подпомагане на тези домакинства. Едно вето на президента не е толкова удар върху правителството, а удар върху българският народ", заяви министърът. "Така че президентът да прецени дали да налага вето или да сезира КС”, допълни той.

"В България спрямо Чехия, Гърция, Испания ние имаме най-висока средна цена за изкупуване на електроенергия, произведена от фотоволтаици. В същото време тази енергия се разпределя върху потребителите. В най-бедната държавата – България, средната цена е 238 евро на мегаватчаса произведена електроенергия. За сравнение в Чехия средната цена е 112 евро, 132 е в Германия, 173 евро е в Гърция, в Испания е 231 евро”, защити тезата си за таксата Стойнев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?