В България има само 32 денонощни аптеки

Здравният министър призова общините да субсидират денонощната продажба на лекарства

В България има само 32 денонощни аптеки

Денонощните аптеки в България са 30-ина, такива въобще липсват в големи региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. Около 50 000 души в 16 малки общини въобще няма откъде да си купят лекарства, тъй като там аптеки няма.

В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в петък. В момента се разработвали стимули, които да накарат търговците да откриват аптеки в малки населени места и слабонаселени райони. Общините пък можело да субсидират денонощната работа.

Той обясни, че по данни на министерството в България в момента има 3996 действащи аптеки. Едва 0.8 на сто от тях работят по 24 часа, което прави около 30 аптеки за цялата страна.

Много, но не навсякъде

В същото време България се нарежда сред първите страни в Европа по аптеки на глава от населението - 1806 души се обслужват от една аптека. Средно за ЕС този показател е една аптека на 4450 души. "Това показва, че страната ни е на едно от челните места по брой аптеки на глава от населението, но на едно от последните, по достъп до фармацевтична услуга", коментира Ананиев.

Министърът припомни, че няма нормативно изискване за разпределението и гъстотата на аптеките по територия, нито относно режима им на работа. "Преценката за мястото на откриване на аптеката, за нейния режим на работа, обем на предоставени услуги и продукти е единствено в ръцете на стопанската инициатива на носителя на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти", каза Ананиев.

Общински и държавни стимули

Той добави, че се разработват стимули за откриването на аптеки в малките населени места и слабо населените общини. Те се правели заедно с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Изпълнителната агенция по лекарствата и Българския фармацевтичен съюз. Резултатът щял да е законодателна промяна.

"Предложенията имат за цел да задоволят минималните потребности от дейности, осигурявани от аптеки и стимулиране на "приближаването" на аптеките до пациентите в малките населени места", обясни Ананиев.

Министерството работело и по създаването на мобилен аптечен пазар, но за това също се изисквала промяна в нормативната уредба.

Друг начин за преодоляване на липсата на аптеки в малките населени места било въвеждането на публично-частното партньорство в тази сфера. "Понастоящем в страната функционират 39 общински аптеки, по-голяма част от които се намират в малки населени места. Разкриването на аптеки в малките населени места би могло да се осъществява и чрез договаряне за съвместна дейност между общините и вече съществуващи местни дружества, притежаващи разрешително за аптечна дейност", смята Ананиев.

Министърът смята, че осигуряването на достъпа до фармацевтични услуги трябва да е не само национална, но и общинска политика. Според него местните власти трябва да осигуряват целеви субсидии за осигуряване на 24-часово обслужване на клиенти, особено в общините, където въобще няма денонощни аптеки.

Споделяне

Още по темата

Още от България