mediapool.bg Ти си това, което четеш

След заплаха на аптеки да спрат лекарства, касата реши да им плати

Част от дейността за ноември ще бъде издължена до края на годината
Мартина Бозукова | 17:01 | 21 декември 2016 | 1 коментар

Колаж: Mediapool.bg

Под заплахата на аптеки да спрат да отпускат лекарства заради неизплатени суми, Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ревизира за часове решението си да отложи плащанията за ноември за януари следващата година. Тъй като тази година НЗОК приключва с дефицит около 50 млн. лева, преди ден Надзорният съвет на институцията реши да отложи плащанията към аптеките за догодина, а да се издължи към болниците. Първоначално обмисляният вариант беше да прехвърли дългове и по двете пера за догодина.

В сряда обаче съсловната организация на магистър-фармацевтите - Българският фармацевтичен съюз (БФС) заплаши, че заради забавянето на парите хиляди пациенти може да останат по празниците без лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса.

“Изненадан съм за това решение, след като имахме договореност с НЗОК поне част от сумата да бъде платена до края на тази седмица“, коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той се обяви против решението на касата, с което на болниците ще бъде платено с част от отстъпките на фармацевтичните фирми към фонда.

“Съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2016 година сумите от отстъпки, които фармацевтичните фирми плащат, могат да се използват само за лекарства“, допълни той.

По думите му дистрибуторите могат да спрат да зареждат аптеките, ако те не са в състояние да се разплащат с тях и така пациентите да останат без лекарства. Това щяло да засегне най-вече скъпо струващите медикаменти. Гетов припомни, че съгласно договорите на аптеките те имат право да спрат отпускането на лекарства при неплащане на дължимите суми от НЗОК.

Оказа се обаче, че както обикновено, представителите на малките аптеки и големите фармацевтични вериги са на различно мнение и големите аптеки не възнамеряват да спрат отпускането на лекарства по здравна каса.

“Учудващо е, че Фармацевтичният съюз отправя такива заплахи, защото не зависи от тях лекарствоснабдяването. Голяма част от лекарствата се отпускат от веригите аптеки, които нямат отношение към БФС. По данни на анализаторската компания "Ай Ем Ес Хелт" (IMS health) над 75% от лекарствата се отпускат от вериги аптеки, а когато става въпрос за лекарства по здравна каса и за напълно безплатните лекарства, този процент е още по-висок“, коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки пред Mediapool.

По думите му действително забавянето на плащания от страна на НЗОК за по-дълъг период води до финансови затруднения, особено малките аптеки. Но в случая става въпрос за два периода и според него затрудненията на отделни аптеки няма да се почувстват от хората.

Той припомни, че и предишните няколко години се е случвало НЗОК да прехвърли плащания за един или два периода от едната година в другата и това не е довеждало до проблеми.

Въпреки това, на пожар в здравното министерство е била свикана спешна среща с участието на здравния министър Петър Москов и заместника му и председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков. На нея е било решено до края на тази година да бъде платена част от дължимата сума от НЗОК на аптеките.

По-късно на свое извънредно заседание Надзорният съвет на НЗОК е потвърдил решението.

Не е ясно обаче откъде ще дойдат парите за аптеките и дали това означава, че за догодина ще бъдат прехвърлени част от плащанията за болниците. Преди ден НЗОК реши да се издължи изцяло към болниците отново под заплахата от съдебни дела от страна на лечебните заведения, които негодуват и заради отказа касата да им плаща надлимитната дейност.

Още по темата
Още от Бизнес

Посещението на президента Радев в Русия е: