В ОЦК-Кърджали подновяват протестите си

Протестите на работещите в Оловно-цинковия комплекс (ОЦК) – Кърджали ще бъдат подновени във вторник заради неясното бъдеще на металургичното предприятие, което пети месец не работи защото не спазва екоизискванията, собственикът му Валентин Захариев има финансови проблеми за изпълнение на инвестиционна програма и за изплащане на заплатите на работниците си.

Металурзите от ОЦК стачкуваха в продължение на близо месец заради неплатени заплати и осигуровки, които в средата на април започнаха да им се издължават с парите, които Захариев взе от продажбата на "ГОРУБСО-Мадан". Това предприятие също бе закъсало и работниците му стачкуваха заради забавени трудови възнаграждения, но след намесата на държавата бе продадено на фирма на Николай Вълканов и заработи отново.

Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че се търси нов собственик и на ОЦК-Кърджали и поиска едномесечен срок, в който банките-кредиторки на предприятието да проведат преговорите за евентуалната продажба на комбината.

Сега обаче работниците са решили да не чакат края на преговорите за нов инвеститор и обявиха, че във вторник сутринта ще блокират едно от централните кръстовища в града и ще спрат за час движението на автомобили. Решението е взето на събрание на работниците и причината за подновяването на протеста е, че до момента няма никаква информация за хода на разговорите за смяната на собственика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?