Дянков не вижда как ОЦК ще привлече инвеститор без опрощаване на дълговете

Без опрощаване на голяма част от дълговете на "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) Кърджали, няма да бъде привлечен инвеститор в закъсалото финансово дружество, което от вторник поднови протестите заради неплатени заплати. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в кулоарите на парламента в сряда.

Преди месец той обяви, че се водят преговори с трима потенциални кандидати да купят преработвателното предприятие на бизнесмена Валентин Захариев, който обаче си прави други сметки за ОЦК. В началото на април Дянков съобщи, че се разговаря с една българска и две чужди фирми да придобият металургичната компания и заяви, че най-оптимистичният срок за приключване на сделката е 10-15 дни.

Сега обаче Дянков каза, че заради високото ниво на задлъжнялост на ОЦК-Кърджали засега няма инвеститор, който да е готов да влезе в завода, а в същото време кредиторите на комбината нямали готовност да опростят дълговете му.

Дълговете на комбината само към основните кредитори са над 300 млн. лв., посочи вицепремиерът. Сред заемодателите са Първа инвестиционна банка и френската БНП-Париба. Самият Дянков коментира преди време, че най-големият кредитор на Валентин Захариев е самият Валентин Захариев чрез свързани с него фирми и няма никакво съмнение, че той е източвал предприятието си.

В началото имаше леко раздвижване при преговорите, но след това нещата замряха, позициите на кредиторите все още не са едни и същи и е възможно някой от тях да тръгне към искане на процедура по несъстоятелност на комбината, посочи Дянков. Това щяло да доведе до аналогични действия и на останалите кредитори, за да могат и те да си получат парите, обясни той.

Срещите между кредиторите и потенциалните инвеститори обаче продължават, а министри от кабинета също следят и участват в процеса.

Първоначалната задача беше кредиторите да започнат да си говорят помежду си, защото се оказа, че от години това не се е случвало, обясни Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?