Премиерът урежда стачкуващите от ОЦК-Кърдали на работа в Мадан и Пловдив

Премиерът урежда стачкуващите от ОЦК-Кърдали на работа в Мадан и Пловдив

Стачкуващите вече трети месец работници в Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали може да работят в “ГОРУБСО-Мадан" и КЦМ-Пловдив на бизнесмена Николай Вълканов докато се намери инвеститор за закъсалия комбинат на Валентин Захариев, съобщи премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия.

“Снощи в 11 и половина някъде, като си дойде Делян Добрев от Москва, дойде при мен и разговарях с Вълканов, тъй като в непосредствена близост в Мадан и в пловдивския завод би могло да се вземат работниците, докато вървят тези преговори (за вкарване на нов инвеститор в ОЦК – бел. ред.), вместо да гладуват, да стоят и да са отчаяни, да им намерим работа за времето, през което, аз съм убеден, че ще дойде инвеститор, убеден съм, че ще се справим, но да не стоят на улицата”, каза Борисов.

 

Работниците от Кърджали ще бъдат извозвани с автобуси до Пловдив и Мадан, уточни премиерът. Той допълни, че днес с министъра на икономиката Делян Добрев ще имат разговори и с други собственици на заводи от региона, за да се намери работа на хората.

 

Според Бойко Борисов с осигуряването на временна заетост на протестиращите работници по-лесно ще се намери инвеститор на предприятието.

 

В края на април синдикатите съобщиха, че интерес към ОЦК Кърджали имала полската компания "Силезия", която е част от холдинга "Импекс-метал".

 

Преди дни обаче финансовият министър Симеон Дянков заяви, че не вижда как ще се намери инвеститор, ако не се опростят част от задълженията на оловно-цинковия комбинат. Дружеството има над 300 млн. лв. задължения към кредитори и дължи над 1 млн. лв. за заплати на работниците. Трите банки – ПИБ, СИБанк и БНП-Париба, дори поискаха несъстоятелност н ОЦК миналата седмица.

 

“Всеки ден разговаряме с банките, с инвеститорите, най-големите шефове на банки ги поканих, идваха при мен в кабинета, говорихме...... Идват инвеститори и като чуят за тези 300 милиона, веднага се дърпат”, каза премиерът Борисов по Нова телевизия. Той изрази учудване “как са се подлъгали такива пари да дадат, им висят на всичките и са много трудно сговорчиви”.

 

“Към момента няма обща готовност на кредиторите на ОЦК-Кърджали за опрощаване на дългове на предприятието, а без такова опрощаване надали може да се намери инвеститор за комбината”, каза Симеон Дянков миналата седмица в парламента.

 

Премиерът обеща тези дни да намери време и отново да отиде до Кърджали да ги види. Бойко Борисов беше в града в края на март, когато металурзите получиха финансова помощ от държавата. “Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”, подкрепи ги тогава премиерът. https://www.mediapool.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%B0%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5-news191346.html

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?