Наддаването за половината ОЦК-Кърджали тръгва от 8.3 млн. лв.

Наддаването за половината ОЦК-Кърджали тръгва от 8.3 млн. лв.

Разпродажбата наполовината от Оловно-цинковия комбинат в Кърджалитръгва при начална цена от 8.3 млн. лева. Едномесечният срок, в който кандидатите могат да подават оферти, започна да тече от понеделник – 13 август.  

За продажбата на завода стана ясно от обявлението на частния съдебен изпълнител Росен Сираков. До тук се стигна след като един от най-големите кредитори на предприятието - Първа инвестиционна банка (ПИБ) спечели делото в съда и получи изпълнителен лист. 

Сегашният мажоритарен собственикВалентин Захариев спря обслужването на  кредита към ПИБ, както и плащанията към металурзите още през пролетта.

Захариев е заложил като обезпечение срещу заема половината от целия комбинат - завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си. Началната цена на заложените имоти, които са разположени върху площ от 326 230 кв. м, е 8 307 592 лв. Обявената начална цена е нищожна част от отпуснатия заем.

ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и е сред структороопределящите предприятия в региона. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха. Закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец. Комбинатът никога досега не е изпадал в такава криза. Експерти прогнозират, че бъдещото му ще повтори събдата на “Кремиковци”, който преди да отидe за скрап се управляваше също от Валентин Захариев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес