ПИБ вкара съдия изпълнител в ОЦК Кърджали

ПИБ вкара съдия изпълнител в ОЦК Кърджали

Съдия-изпълнител започна да описва част от имуществото на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали в петък, предаде БГНЕС.

С него са и представители на Първа инвестиционна банка, която е най-големият кредитор ная комбината. От банката собственикът на предприятието Валентин Захариев е взел близо 54 млн. лв. кредит. Срещу парите е заложил част от производствените мощности.

Съдията изпълнител влиза днес в завода, защото е изтекъл двуседмичният срок, в който е трябвало да бъдат погасени задълженията към банката.

Досега обаче Валентин Захариев не е превел нито лев и това е причината банката да влезе във владение на заложеното имущество.

От синдикатите в дружеството съобщиха, че ПИБ е започнала да се договаря с металурзи, които да пазят описания залог.

Повечето от работниците на този етап се отказват да подават заявления за напускане, защото смятат, че в скоро време заводът може да има нов инвеститор. Това казаха и от ПИБ при среща с представители на два от синдикатите в комбината. От банката не назоваха името на инвеститора.

ОЦК върви към спиране, което ще е от полза на собственика на другото вече бивше предприятие на Валентин Захариев - "ГОРУБСО - Мадан". Николай Вълканов притежава и Пловдивския Комбинат за цветни метали (КЦМ), чието производство е близко до производството на ОЦК Кърджали.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес