Валентин Димитров поиска споразумение по делото за пране на пари

Валентин Димитров - Вальо Топлото, Сн. БГНЕС

Бившият директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров – Вальо Топлото поиска в понеделник да сключи споразумение с прокуратурата по делото за пране на пари, но решението на казуса бе отложено за 5 октомври заради отсъствието на наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов.

Адвокатът на Димитров заяви, че поисканото споразумение е във връзка с оправдателната присъда за източване на столичното парно, която бившият шеф на дружеството получи преди 10 дни от Софийския апелативен съд.

Прокурор Виолета Тонева, която се яви на делото вместо Божидар Джамбазов, заяви, че преговорите трябва да се водят именно с титулярния обвинител. Ако Валентин Димитров иска сключване на споразумение с прокуратурата, той трябва да се съгласи да изплати и средствата, които е изпрал, според прокуратурата – около 3 милиона лева.

По делото за източването на "Топлофикация-София" Димитров получи второ оправдателно решение, след като на първа инстанция е бил осъден ефективно. През декември 2011 година Софийският градски съд отмени петгодишната му присъда за валутно престъпление, която му бе наложена от Софийския районен съд. Прокуратурата го обвини, че като управител на фирмата "Про марк" ЕООД в началото на миналото десетилетие не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.

Бившият шеф на "Топлофикация" – София бе оправдан и по обвинение за сключване на договор с частна фирма, която да събира вземания на дружеството.

Пред декември 2010-а пък СГС го осъди на 5 години затвор за безстопанственост - заради неправомерно изхарчените от 2003 г. до 2006 г. 2 млн. лева за рекламни материали и представителни разходи.

През март 2011 година Димитров окончателно бе осъден от Върховния административен съд да плати 1 417 023 лв. данъци. Делото бе заведено от Националната агенция за приходите, която настоя той да плати 853 330 лв. недеклариран и невнесен данък за периода 2000-2005 г. и 563 693 лв. лихви върху тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България