Ваньо Танов: 20 години групировки, закриляни от властта, управляват митниците

Ваньо Танов: 20 години групировки, закриляни от властта, управляват митниците
Директорът на агенция "Митници“ Ваньо Танов заяви, че през последните 20 години митниците се "управляват от групировки със съответната подкрепа от властимащите“. Според Танов, който участва в понеделник в сутрешното предаване на бТВ, съществувал паритет между различните кръгове, които са си разпределили митниците и "много други области“ на икономиката в страната.

В схемата на парцелирането участвали не само различни силови групировки, но и високопоставен политик и се работело по определен начин, създаден от хора с "митнически и данъчен опит“.

Именно те подсказват на групировките как да използват възможностите си, включително и за това да лобират за промени в законодателството в своя полза, обясни шефът на митниците.

"Когато става въпрос за стоки, определена група наистина си е създала нужното лоби, има си и съответните митничари, не само митнически служители, но и полиция, данъчни и така нататък, за да може безпрепятствено да осъществява своята дейност“, допълни той. По думите му, когато ставало въпрос за далавера на граничните пунктове, там нещата били "по-твърди и по-силови“, "но така или иначе, всеки един от граничните пунктове досега е бил под някакво влияние и определени хора са се възползвали от това“.
Ваньо Танов обаче отказа да назове имена на групировки, тъй като "позицията“, която заема в момента, не му позволявала.

Неговата цел сега е да "наложи не кадрови, а структурни промени, които да гарантират някакъв успех в управлението на митниците“, който ще стане видим при увеличаването на събираемостта на митата и акцизите.

Танов уточни, че за митницата във Видин са постъпили доста сигнали за нарушения и тя ще бъде закрита. Според него, ако предприетите от екипа му мерки заработят, то в хазната могат да влязат 700 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. 200 млн. лв. от тях могат да бъдат събрани от алкохолните компании.
Шефът на митниците обяви още, че през последната година две митници са следени контролирани от Държавната агенция "Национална сигурност“ (ДАНС), което е било в полза на частни интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?