Въпреки гневните "патриоти" МС одобри Истанбулската конвенция

Екатерина Захариева успокои, че документът не въвежда "трети пол" и еднополови бракове

Сн. БГНЕС
Въпреки гневните протести на ВМРО правителството прие в сряда проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета. Коалиционните партньори от "Обединените патриоти" се обявиха остро срещу ратификацията на документа, който според тях "узаконява третия пол" и може да принуди България да приеме като бежанци "травестити от Иран", но кабинетът не се съобрази с позицията им. 
 
След правителственото заседание в сряда вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че срещу ратификацията са гласували осем министри, но не уточни кои точно. 
 
"Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне, става въпрос за позиция, която са заели - всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и на своето убеждение, не само Обединените патриоти. Имаше достатъчно привърженици на нормалните сексуални отношения", допълни в характерния си стил Симеонов. 
 
След решението на правителството конвенцията ще бъде изпратена за одобрение в Народното събрание и скандалът ще се пренесе в пленарна зала. 
 
 
Петър Москов: Конвенцията от Истанбул отваря вратата на узаконената лудост*

"Масирана масирана ПР кампания иска да ни убеди, че решението не е начало на нормативно регламентиране на "трети пол"

Правителството предложи на НС да ратифицира Истанбулската конвенция на съвета на Европа, като част от националнта програма за превенция и защита от домашното насилие. Този акт беше последван от масирана ПР кампания посветена на целта да ни убедят, че решението не е начало на нормативно регламентиране на "трети пол", еднополови бракове и индоктриниране на децата в училище по тези теми. Всички, които не мислят така, бяха наречени невежи, неразбиращи и лъжци.
 
Понеже принадлежа на тази "невежа" група хора, ще си позволя да отговоря с цитат на два текста от въпросната конвенция.
Още

 
Захариева: Конвенцията не въвежда "трети пол"
 
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която миналата година подписа конвенцията  от името на България, отхвърли твърденията на "Обединените патриоти". 
 
"Ратификацията няма да доведе до промяна в конституцията, нито ще доведе до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове", заяви Захариева, която се позова на анализ от юристи. 
 
В отговор на въпрос тя уточни, че конвенцията не въвежда "трети пол" и нищо, което да го няма в българското законодателство и в конституцията.
 
По време на заседанието са били обсъдени притесненията на "Обединените патриоти" и според Захариева двете заедно с правосъдния министър Цецка Цачева са успели да успокоят "патриотите". 
 
"Това, което се разбрахме с колегите от Обединените патриоти, е, ако трябва, Истанбулската конвенция да се придружи с обяснителна декларация, която ясно да казва, че тя не води в промяна на конституцията. Имаше дискусия. Мисля, че имаше недоразумение с част от текстовете, надяваме се в дебата да бяха изчистени", каза Захариева.
 
Тя обясни, че целта на Истанбулската конвенция е да може от ранна детска възраст да се разчупят стереотипите за това, че жената в някои части на света е нормално да бъде подлагана на домашно насилие, включително и на изнасилвания в семейството, и възпитание в толерантност и зачитане на равенството на половете, нещо, което е и основен принцип в нашата конституция.
 
Конвенцията е ратифицирана от 17 държави от ЕС. 
 
"Надяваме се в парламента, дори и да има някакви съмнения, те да бъдат изчистени. Няма как България да не ратифицира Истанбулската конвенция, предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата от домашно насилие и равенството на половете. Ние се борим за това от години“, коментира Захариева.
 
По думите ѝ с приемането на конвенцията България ще бъде поставена сред демократичните държави, които уважават равенството на половете и излизат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие, само защото се е родила жена.
 
Какво пише в Истанбулската конвенция?
 
Правителството одобри в сряда цялостната Национална програма за превенция и защита от домашното насилие, в рамките на която е предвидена и ратификацията на Истанбулската конвенция. 
 
От Министерския съвет обясниха, че ратификацията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. 
 
Конвенцията  на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие определя, по-известна като Истанбулската конвенция, е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита конкретно на жените и момичетата от всички форми на насилие и за предотвратяване, преследване и премахване на насилието над тях, включително домашното насилие. 
 
Конвенцията е и първият международен договор, съдържащ дефиниция на пола - "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". 
 
Документът не предвижда узаконяване на гей браковете, но ВМРО има следното тълкуване.
 
"Член 3 например въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека: "Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете". На практика това дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове – ако един от двамата брачни партньори при законно сключен брак смени своя пол автоматично според Истанбулската конвенция се създава еднополово "семейство". 
 
Конвенцията предвижда създаване на специализирани служби за подкрепа, осигуряващи медицинска помощ, психологически и правни съвети за жертвите и техните деца, създаване на достатъчен брой кризисни центрове и откриване на безплатни 24-часови горещи телефонни линии.
 
Страните се задължават да предприемат мерки срещу сключените насилствено бракове и психологическото насилие.
 
Според конвенцията страните трябва да отпускат подходящи финансови и човешки ресурси за доброто изпълнение на интегрираните политики, мерки и програми за превенция и борба с всички форми на насилие, включително за тези, които се провеждат от неправителствени организации и от гражданското общество. 
 
Конвенцията предвижда и "стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища".
 
Освен това страните трябва да предприемат "необходимите законодателни или други мерки, за да гарантират, че насилието над жени, основано на пола, може да бъде признато като форма на преследване по смисъла на член 1, А, параграф 2 от Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. и като форма на сериозна вреда, която дава право на допълнителна/добавъчна закрила“.
 
Притесненията на "патриотите": третият пол, еднополовите бракове и травестити
 
Малко преди настъпването на новата година ВМРО разпространи официална своя позиция, според която "конвенцията изобщо не е толкова безспорна“ и крие "предизвикателства пред традиционните ценности“.
 
Сред тях са възможност за узаконяване на еднополовите бракове. Освен това според партията на вицепремиера Красимир Каракачанов Истанбулската конвенция щяла да задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с "особености на пола".
 
"С други думи, всеки травестит в Иран, например, може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради "особености на пола", посочват от ВМРО.
 
"Истанбулската конвенция ще доведе до обвинения в насилие срещу родители, ако откажат да третират своето момиче като момче, при положение, че дъщеря им е пожелала това. В такъв случай родителите ще загубят и правото си да образоват децата си в съответствие с техните морални убеждения", твърдят от партията на Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България