ВАС ще има предвид корупционното дело срещу избран висш съдия

Решението за назначаването на ген. Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд (САС) е взето от Висшия съдебен съвет (ВСС) при куп нарушения. Опорочени са процесуалните правила, липсват мотиви за него, опорочени са административно-производствените правила, не са спазени правилата за атестиране, което е опорочило избора на кадровиците на съдебната система.

Това изтъкнаха в понеделник пред Върховния административен съд (ВАС) адвокатите Васил Василев и Йорданка Вандова. Те представляват интересите на съдиите от апелативния съд Даниела Атанасова и Ирина Петрова, които кандидатстваха за поста и оспорват избора на Пенгезов.

Преди месец ВСС предпочете за шеф на САС военния магистрат, с което предизвика лавина от недоволство и открити протести на съдии и неправителствени организации. Бе изтъкнато, че Атанасова и Петрова имат дългогодишна практика в САС, а спрямо Пенгезов са налице редица въпроси, включително липса на опит в цивилното правораздаване, както съмнения за корупция.

Заради съдебните жалби срещу избора Пенгезов все още не е встъпил в длъжност. Произнасянето на ВАС трябва да стане до един месец.

Адвокатите Васил Василев и Йорданка Вандова поискаха към делото да бъде приложено дисциплинарно производство за корупция срещу Пенгезов, което бе образувано през 2006 г., но завърши без никакви резултати. Въпреки протеста на прокуратурата, на юрисконсулта на ВСС и на защитника на Пенгезов, съдът прие искането.

Юрисконсултът на ВСС заяви, че при атестирането на Пенгезов е взета предвид само последната една година. Адвокатът му Румен Еленски, който е член н ЦИК от квотата на БСП, добави, че исканията на жалбоподателите са неоснователни. Според него е спазена процедурата за работа по правила по отношение на ВСС. Еленски дори поиска от ВАС, ако решението е в полза на клиента му, загубилите делото Атанасова и Петрова да му платят хонорара, както и адвокатите Василев и Вандова да му се извинят, че са поискали в делото да се приложи дисциплинарното производство срещу Пенгезов.

Покрай скандала с назначаването му за шеф на САС, Пенгезов отново фокусира общественото внимание с отпразнуването на петдесетата си годишнина в резиденция "Лозенец", часове след трагедията в Ямбол, при която загинаха 17 човека.

Както вече стана ясно, освен членове на ВСС и други магистрати и държавни служители, тържеството на генерала е било уважено "само за 15 минути" и от вътрешния министър Михаил Миков, който пък поиска оставката на заместника Румен Андреев заради участието му в друго парти в деня на националния траур.

Споделяне

Още по темата

Още от България