Вашингтон е готов за добронамерени преговори с Иран

Санкциите срещу Техеран може да бъдат облекчени, ако си ограничи ядрената програма

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад.

Вашингтон е готов за преговори на "добра воля" с Иран, обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в Лондон.

"Прозорецът за намиране на дипломатическо решение не може по дефиниция да остане отворен завинаги, но днес е отворен", посочи Кери.

Кери, който е на първата си международна обиколка в качеството си на държавен секретар, заяви, че все още има време, но само ако Иран реши да седне на масата и да преговаря добронамерено.

"Ние имаме готовност да преговаряме добронамерено и при взаимно уважение, за да се избегнат ужасните последици при провал. Така че изборът е в ръцете на Иран и се надяваме той да направи правилния избор", посочи Кери.

В същото време висш американски представител, цитиран от Ройтерс, съобщи, че на преговорите в казахстанският град Алмати утре и вдругиден големите световни сили ще предложат на Иран известно облекчаване на санкциите, ако Техеран се съгласи да ограничи ядрената си програма.

Ислямската република обаче може да се сблъска с още по-големи икономически трудности, ако застоят в преговорите продължи, каза по повод предстоящата среща представителят, пожелал анонимност.

Западни дипломати казаха за Ройтерс, че САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия ще предложат да смекчат санкциите върху търговията със злато и ценни метали, ако Иран затвори подземния си завод за обогатяване на уран във Фордо.

Смятаме, че ще има известно допълнително облекчаване на санкциите (в новото предложение на големите сили към Иран), отбеляза източникът, без да посочва подробности.

Според американския представител големите сили се надяват срещата в Алмати да има продължение в най-скоро време.

"Готови сме да ускорим хода на срещите и дискусиите ни", каза той, допълвайки, че САЩ са готови и за двустранни преговори с Техеран, ако той се отнесе сериозно.

Русия не приветства инсталирането от Техеран на центрофуги от ново поколение в ядрения обект в Натанз, заяви днес руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ние вече изразихме загриженост по този повод. Смятаме, че подобни стъпки не само не са в духа на преговорния процес, но не отговарят и на решенията, приети от Съвета за сигурност на ООН и от управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), каза Рябков.

Той изрази надежда, че преговорите ще преминат във фазата на договарянията. За да има споразумение, трябва да е налице политическа воля преговорите да преминат в този стадий, отбеляза заместник-министърът и призова всички участници да не губят повече време.

Премахването на санкциите срещу Иран ще стане възможно, ако световната общност се увери в мирния характера на иранската ядрена програма, изтъкна Рябков, призовавайки Иран да сътрудничи в по-голяма степен на международната общност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят