Вечните проверки за конфискация експресно минаха на първо четене

Незаконно придобито имущество ще се отнема и при прекратено наказателно дело

Данаил Кирилов, Снимка: Архив БГНЕС

Управляващите спешно приеха внесените в понеделник законови поправки, с които проверките на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще могат да продължават практически безкрайно.

На пленарното заседание в петък те бяха одобрени за по-малко от час на първо четене, след като бяха вкарани в парламента за обсъждане от Данаил Кирилов от ГЕРБ преди едва пет дни.

116 депутати гласуваха "за", 6-ма бяха "против", а други 25 - "въздържали се". Левицата се въздържа заради експресното внасяне и гласуване на сложната материя.

Измененията предвиждат незаконно придобито имущество да се отнема в полза на държавата и при прекратено наказателно производство. Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат.

В понеделник в 18 часа ще изтече и срокът за законодателни предложения преди второто четене на закона.

Промените в закона за противодействие на корупцията бяха внесени по спешност от Кирилов, който е председател на правната комисия в Народното събрание, за да се преодолее тълкувателното решение на ВКС от края на миналата седмица, което постави под въпрос множество дела за конфискация, започнали след 2012 г.

Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) постанови, че процесът по конфискация трябва да се прекрати, ако междувременно е прекратено наказателното дело, което е дало повод за начало на процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество.

Промените, внесени от Данаил Кирилов, се ползват с подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров, министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Младен Маринов, и особено с одобрението на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Според Данаил Кирилов тълкувателното решение на ВКС преурежда целия закон за конфискацията. По думите му законът е пределно ясен, че гражданската конфискация може да продължи без значение от наказателното дело.

По информация на КПКОНПИ за няколко дни заради тълкувателното решение са прекратени 21 дела за 22 милиона лева конфискации.

Атанас Славов: Гражданската конфискация е силно проблематична

Гражданската конфискация все повече няма да е гордостта на България, коментира междувременно Атанас Славов, експерт в Антикорупционния фонд, пред БНР.

Според него начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург, смята Славов.

Като знакови събития той посочи прекратените проверките срещу Делян Пеевски и унизителното задържане на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.

Стандартът за преценка на комисията за това кога имаме хипотеза на незаконно придобито имущество, е съществен проблем, смята още Атанас Славов. Той подчерта, че този стандарт трябва да е ясен и публично обявен, за да може да няма съмнения за двоен стандарт.

Различен е критерият за вината на обвиняемия и от друга страна - за незаконно придобитото имущество, смята експертът.

При въвеждането на гражданската конфискация не беше направен правилният баланс между правата на лицата, чието имущество се отнема, и интензивността на намесата в правната сфера, отбеляза още Атанас Славов и добави, че тепърва ще виждаме последиците от тези процедури.

Крайно проблематично е, когато се натрупва практика по един закон и ВКС се опитва да изясни натрупаната практика и веднага след това законодателят да се намесва, каза още той и добави, че тук се забелязва политическа намеса.

Българските законодатели трябва да извършват предварителна оценка на въздействието на приеманите закони, изтъкна той. Според него приложеното към този закон е несъстоятелно.

По думите му парламентът не изпълнява законовите си задължение за обществени консултации с всички заинтересовани страни. Според него това все повече се очертава като тенденция. В доклада на ЕК изрично се подчертава непредвидимия характер на законодателния процес.

Препоръките от евродоклада за България бяха "удавени" в шумните фанфари от документа, но тепърва ще виждаме ефекта, предупреди експертът. Той прогнозира, че мониторингът ще бъде заменен с много по-сериозни контролни механизми.

Споделяне

Още по темата

Още от България