Велизар Шаламанов: Дано поне не пращат доброволната армия на обучение в Русия

Велизар Шаламанов: Дано поне не пращат доброволната армия на обучение в Русия

"Импровизациите в отбраната стават все по-опасни, докато браним Пирин и Витоша да не изгубим армията си?"
Бившият военен министър Велизар Шаламанов се обяви срещу намерението на правителството да въведе доброволна военна служба и предупреди, че импровизациите в отбраната стават все по-опасни и може да имат много сериозни последствия.

Меdiapool публикува без редакторска намеса коментара на Велизар Шаламанов, който той разпространи през личния си профил във Фейсбук.

"Накратко - професионалната служба е доброволна служба по договор срещу заплащане по закона за отбраната и ВС. Каква ще е новата "доброволна казарма" още не е ясно, но почти сигурно ще свърши като търга за нови модулни патрулни кораби. Хем беше пробив в процеса за превъоръжаване с участие на нашата индустрия, хем единственият кандидат се отказа да изпълни това, което беше толкова сериозно постижение на МО.

И още нещо - наистина сериозно: всяка военна подготовка трябва да бъде под строг демократичен граждански контрол, защото иначе може да осъмнем с военно подготвени, които да действат срещу тези, които са платили подготовката им - т.е. българските граждани.

Импровизациите в отбраната стават все по-опасни - от провалени поръчки за превъоръжаване, през загуба на офицер и хеликоптер поради проблеми в подготовката и поддръжката, до директно възлагане на поръчки в края на годината по общи рамкови договори и опит за пряко договаряне с руски фирми от "забранителни списъци", а сега и бързане за въвеждане на нов вид военна служба без сериозни публични консултации и оценка на въздействието върху отбраната и сигурността на Родината ни.

Дано поне не ги пращат доброволците на обучение в Русия или да поканим руски инструктори, защото те са готови да предложат тази услуга на конкурентни цени. Или може би в центъра за хуманитарни операции в Ниш?

Може ли да чуем военната експертиза - нали тя щеше да е водеща! Армиите, които въвеждат форми на ограничена "наборна служба" първо са осигурили добро заплащане, ефективна подготовка и модерно оръжие на професионалната си армия, а и младежите им не си търсят университети и работа главно в чужбина.

Докато браним Пирин и Витоша да не изгубим армията си?".

Споделяне

Още по темата

Още от България