Правителството засега въвежда само доброволна казарма

И военният министър разкритикува отпускането на нови 100 млн. лева за МВР

Правителството засега въвежда само доброволна казарма

Правителството се готви да въведе възможност за доброволна служба, като по този начин очаква, че ще може да реши все по-сериозните кадрови проблеми на армията.
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщи, че има уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят подобно предложение.

Връщането на задължителната наборна военна служба бе едно от основните предизборни обещания на "патриотите", което обаче не се ползва с подкрепата на ГЕРБ.

Каракачанов планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността. Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба, смята Каракачанов.

Засега той не е предоставил публично реални разчети за предложението си – колко ще струва организирането на едно подобно обучение, колко души ще минават годишно през него и други.

В момента армията е изправена пред кадрови колапс, като дори според официалните данни над 5500 места за военни са свободни. На конкурсите не се явяват достатъчно кандидати, а някои поделения вече съществуват само на хартия.

Каракачанов предлага да се мисли и за наборна армия, като според него е подходяща швейцарската система.

Там младите хора преминават през 260 дни обучение, преди да навършат 34 години. Периодът е разделен на основно обучение, което трае между 18 и 21 седмици, след което следват годишни опреснителни обучения по 19 дни. Висшите офицери трябва да служат общо 600 дни и може да завършат този курс на обучение, докато навършат 50 години.

Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба.

Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион, допълни Каракачанов в Смолян, където участва в церемонията по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан.

"Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия. 500 години хранихме чужда армия, стига толкова. Рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България", каза вицепремиерът, цитиран от БТА.

За да се реши кадровият проблем, тази година заплатите в армията бяха вдигнати с около 10%.

Каракачанов разкритикува индиректно отпускането на допълнителни 100 млн. лв. за увеличаване на заплатите в МВР под заплахата от полицейски протести по време на европредседателството.

"Смятам за правилно целият сектор "Сигурност"- армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект.", каза той, цитиран от БТА.

Според министър Каракачанов не би било правилно да се отпускат пари "само там, където някой вдига шум или прави протест".

Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията, допълни вицепремиерът.

По-рано и другият вицепремиер от квотата на "Обединените патриоти" Валери Симеонов се обяви срещу допълнителните 100 млн. лв. за увеличаване на заплатите в МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България