Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Виена: Без еврофондове за страните, отказващи бежанци

Австрия затегна контрола по източните си граници, Унгария праща мигранти с влакове към Германия

2 коментара
Виена: Без еврофондове за страните, отказващи бежанци

Държавите от Европейския съюз, които отказват да приемат повече бежанци, не трябва да получават финансова помощ по европейски програми. За това призова министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер в ефира на германската телевизия Цет Де Еф, предаде Франс прес.

Изявлението бе направено в деня, в който Виена затегна силно контрола по източниците си граници чрез масирани проверки, предизвикали огромни задръствания в съседната Унгария.

Будапеща пък, която в последните месеци бе залята от огромна мигрантска вълна по балканския маршрут от Гърция, през Македония и Сърбия, позволи на струпалите се по гарите огромен брой търсещи убежище да отпътуват с влакове към Германия и Австрия.

Нужен е по-голям натиск върху правителствата

Натискът върху правителствата трябва да бъде по-голям, каза Йохана Микъл-Лайтнер и изтъкна като възможност намаляването или пълното спиране на финансовите помощи, отпускани от Брюксел.

Германия, която очаква да приеме 800 000 кандидати за убежище през 2015 г. - четири пъти по-голям брой в сравнение с 2014 г. - настоява за по-равномерно разпределение на бежанците между страните членки, които обаче не са единодушни по този въпрос.

Еврокомисията иска да разпредели лицата, търсещи убежище, в европейските страни, за да облекчи страните, в които тези хора пристигат. Разпределението на доброволен принцип обаче се сблъсква с липсата на желание у някои страни, сред които Унгария, Словакия и Словения.

В днешния си брой германският в. "Билд", който предприе кампания в защита на търсещите убежище, критикува Франция, Великобритания, Италия, Литва и Словения, че не приемат толкова бежанци, колкото биха могли.

"В европейската общност не можем просто да запазваме за себе си най-хубавото, а трябва да поемаме и отговорност", каза Микъл-Лайтнер.

Масови проверки по източните граници на Австрия

По-рано тя съобщи, че страната ѝ е затегнала контрола по източните си граници, след като миналата седмица бяха открити 71 мъртви бежанци в изоставен камион, пътувал от Унгария.

"Ще правим проверки за неопределен период от време на всеки гранично-пропускателен пункт в източния регион. Ще бъдат проверявани всички автомобили, които биха могли да имат места за укриване на хора", каза министърката на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от Ройтерс в понеделник, в ефира на националното радио ОРФ.

После на пресконференция във Виена Лайтнер и Конрад Кьоглер, директор на отдела за обществена сигурност в министерството на вътрешните работи на Австрия, подчертаха, че проверките не са нарушение на Шенгенските споразумения за свободно движение, а просто целят да гарантират безопасността на трафика и сигурността на пътниците, предаде Ройтерс.

На изток Австрия граничи с Унгария, Словакия, Словения и Чехия.

Проверките са били съгласувани с унгарските, словашките и германските власти, допълва Франс прес, като се позовава на австрийските власти. Те са започнали още вчера вечерта. Малко след началото на операцията полицията е заловила 12 мигранти - 9 възрастни и три деца - натъпкани в микробус с френски регистрационен номер. Водачът му е арестуван, но националността му не се съобщава.

"Целта на тези проверки са бандите за трафик на хора. Проверките се извършват от пътната полиция и от силите за сигурност. Това не са гранични проверки", каза говорителят на австрийската полиция Херман Барбан, цитиран от Франс прес.

Досега от началото на проверките са били заловени общо петима трафиканти и над 200 мигранти, добавя Ройтерс.

На унгарската магистрала, водеща в Австрия, се образува днес 30-километрово задръстване заради засиления контрол на движението от австрийска страна, съобщи Унгарската телеграфна агенция МТИ, цитирана от Ройтерс. Освен магистралата М1, тапа се образува и на още един автомобилен път. През последните три дни полицията в Унгария залови 8792 мигранти, повечето идващи от Сърбия.

Стотици хиляди мигранти се опитват да достигнат до ЕС от Близкия изток и Африка. Над 140 000 бяха заловени от унгарската полиция на границата със Сърбия тази година, предаде Ройтерс. През последните три дни унгарската полиция е заловила 8792 мигранти, влезли в страната, в повечето случаи от Сърбия.

Унгария пусна мигранти с влакове към Германия и Австрия

Унгарските власти позволиха днес на мигранти да отпътуват с влакове към Австрия и Германия, предаде Ройтерс в понеделник.

Така стотици мигранти, които прекараха дни наред из гарите на унгарската столица, се качиха днес на влакове за Виена, Берлин и Мюнхен. Повечето от мигрантите са сирийски бежанци.

Пред журналисти някои от тях показаха билетите си, които са си купили за влака за Мюнхен срещу 120 евро.

"От шест дни спях като куче на пода в гарата, сега напускам тази страна с двамата си сина и отиваме при сестрите ми в Мюнхен", разказа 35-годишен сирийски бежанец, цитиран от Ройтерс.

Унгарската държавна телевизия М1 поясни, че мигрантите, които имат валидни документи и билети за влака, ще мога да отпътуват за Австрия и Германия, допълва агенцията.

По-късно обаче стана ясно, че влак с между 300 и 400 мигранти, потеглил от Будапеща за Виена, е бил спрян на унгаро-австрийската граница. Австрийските власти проверяват дали стотиците мигранти във влака са кандидатствали за убежище в Унгария. Ако това е така, властите няма да им позволят да продължат пътуването си, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на австрийската полиция.

Полицейският представител посочи, че останалите мигранти във влака ще могат да останат в Австрия за две седмици, докато решат дали да поискат убежище в тази страна. Онези, които не го направят, ще бъдат върнати в последната страна, през която са транзитирали, допълни говорителят.

Балканите – център на мрежата за трафик на хора

Балканите сега са центърът на мрежата в Европа за трафик на хора, отбелязва в материал по темата британският вестник "Гардиън". Според вестника досега фокусът на вниманието в ескалиращата криза с миграцията в Европа е бил върху хората, поемащи риска да прекосят Средиземно море от Северна Африка, което е оставило десетките хиляди, преминаващи през Западните Балкани относително незабелязани.

Вестникът пише, че събитията от миналата седмица в Австрия са променили това, като по последни данни "по лъкатушещия през Македония, Сърбия и Унгария каналджийски маршрут към Австрия" минават значително повече мигранти и бежанци, отколкото през средиземноморския.

Над 50 000 нелегални мигранти са преминали от Македония в Западна Европа от средата на юни до края на август, съобщи същевременно македонското министерство на вътрешните работи.

"От 19 юни до 30 август 2015 г. са регистрирани 51 300 чужди граждани, от които 35 400 мъже, 7000 жени и 7960 деца с родителите си и 898 изоставени деца", се казва в съобщението.

Най-голям е броят на нелегалните мигранти от Сирия - около 41 000. Афганистанците и иракчаните са по 2500, пакистанците - 1500. През Македония са преминали мигранти палестинци, както и от Сомалия, Бангладеш, Конго, Нигерия, Камерун, Еритрея и Етиопия.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието от ЕС се събират на 14 септември

Гибелта на 71 мигранти миналата седмица в хладилен камион в Австрия доведе до по-критичен поглед върху европейския подход към бежанците. Досега европейските страни не са постигнали съгласие по мерки като квота за всяка страна от ЕС, които може да направят по-лесно предоставянето на свободен коридор и права за настаняване на легитимните кандидати за убежище, като същевременно се отстраняват икономически мигранти.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на 28-те страни в Европейския съюз ще се съберат на извънредна среща на 14 септември, за да обсъдят разрастващата се нелегална имиграция, предаде Ройтерс.

Срещата бе свикана от ротационния председател на ЕС Люксембург, който обяви в декларация: "Ситуацията с миграционните явления във и извън Европейския съюз напоследък придоби небивали размери. За да се направи оценка на ситуацията и на предприетите политически действия, както и да се обсъдят следващите стъпки за по-силен европейски отговор, люксембургският министър по въпросите на имиграцията и бежанците Жан Аселборн реши да свика извънреден съвет на министрите на правосъдието и вътрешните работи".

В декларацията се посочва, че участниците в срещата ще насочат вниманието си към политиката на връщане на мигрантите, международното сътрудничество, разследванията и мерките за предотвратяване на трафика на хора.

Германският канцлер Ангела Меркел прикани в неделя другите европейски страни да приемат повече бежанци, пристигащи в ЕС. Нейното правителство се опитва да се справи с огромния приток на бежанци в Германия, които според прогнозите могат да достигнат 800 000 до края на годината.

Скандал между Париж и Будапеща

Израз на трудностите пред постигането на единна европейска позиция и политика стана разразилият се скандал между Франция и Унгария, повод за който стана издиганата по границата със Сърбия унгарска стена.

Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи, че е извикал в министерството представител на френското посолство в Будапеща след шокиращите според Унгария критики, които вчера изрази френският външен министър Лоран Фабиюс за оградата по границата със Сърбия.

Френският външен министър заяви вчера: "Когато виждам, че известен брой европейски страни не приемат контингентите за разпределяне на бежанците, смятам, че това е скандално". Той уточни, че тези страни са в Източна Европа. Фабиюс каза, че Унгария не зачита общите ценности на Европа, като издига ограда по границата със Сърбия. Според френския първи дипломат Унгария трябва да премахне оградата, а Европейският съюз трябва "да обсъди сериозно и строго този въпрос с унгарските ръководители".

Сиярто иска да изясни пред френския дипломат позицията на Унгария по въпроса, гласи комюнике, разпространено от агенция МТИ. "Вместо да се правят шокиращи и необосновани изявления, по-добре е да се насочат усилията към търсене на общи за Европа решения", заявява унгарският външен министър. Той добавя, че изявленията на Фабиюс не могат да останат без отговор и затова е извикал във външното министерство представител на френското посолство, пред когото ще изложи официалната позиция на Унгария. Не се съобщава поста на извикания френски представител, добавя АФП.

"Изглежда някои хора в Европа все още не могат да разберат на какъв изумителен и драматичен натиск е подложена Унгария от миграцията през Балканите на Запад", посочва унгарският външен министър. Добрият европеец е онзи, който спазва правилата на Европа, а те са, че всички членове на Европейския съюз имат задължението да охраняват границите си, както и външните граници на ЕС, подчертава Сиярто. Според него Унгария прави точно това и следователно изпълнява ангажиментите си към ЕС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. И какво от това
    #2

    Те бежанците не щат Балгариа и Романиа, искат си Австрия и Германиа! А тези от родината на Хитлер искат да го надминат по наглост и ксенофибия!

  2. strobo
    #1

    Най добре го измислиха унгарците, качвайте ги на влакове и те ти край на трафика на хора и каналджийството...... и в Гевгелия има гара, доколкото знам........

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.