"Виена Моцарт оркестра" идва за първи път у нас в навечерието на Коледа

Световноизвестният "Виена Моцарт оркестра" ще гостува за първи път в България на 14 декември - в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите от продуцентската компания "Арт БГ", цитирани от БТА.

В състав от 30 музиканти оркестърът тази година включва София наред с най-големите европейски столици в коледното си турне на Стария континент. То ще премине още през Франция, Италия, Унгария, Словения, Хърватия и други.

Билетите се продават от днес в Билетния център на НДК и мрежата на Eventim. Цените са между 30 и 60 лв. ВИП местата струват между 80 и 100 лв. Първите 1000 билета са с 10 лв. отстъпка.

Участниците във "Виена Моцарт оркестра" са се посветили на запазването на музикалната традиция и културното наследство на Виена и в частност на творбите на Волфганг Амадеус Моцарт - най-завършения представител на Виенския класически период.

Репертоарът на състава включва всички симфонии на Моцарт, голямо разнообразие от инструменталните концерти на композитора (за цигулка, пиано и духови), арии и дуети от най-известните муопери.

Запазена марка на оркестъра са автентичните исторически костюми, с които музикантите излизат на сцената. Изборът на програма, декори, костюми и перуки, професионализмът на музикантите и не на последно място непогрешимото виенско усещане за пищност и финес допринасят за създаването на уникална атмосфера, която пренася публиката в края на 18-и век, отбелязват организаторите.

Концертите на Виена Моцарт оркестъра са връхна точка във виенския музикален календар и неразривна част от културния и артистичен живот на австрийската столица. Музикантите свирят в най-големите и престижни виенски концертни зали - Златната зала на Музикферайн, Виенската държавна опера, Винер Концертхаус, Голямата зала на Хофбург (императорския дворец).

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?