Виртуализация на работното място е бъдещето в офиса

Кутията към компютъра на работното място съвсем скоро ще се смали до размерите на книга. Това предричат от компанията “Сиско”, един от световните лидери в ИТ сектора. Причината е, че все повече компании от публичния и частния сектор преминават към т. нар. виртуализация на десктопа на служителя. Това означава, че операционната система (например Уиндоус 7) е изнесена в информационен център някъде по света и не се поддържа от персоналния компютър на служителя. Това улеснява и ускорява работата със софтуер, а кутията на компютъра може да се смали до малко устройство с чип и код, с който да се свърже с изнесения дата център.

Виртуализацията на декстопа, освен че ускорява работата с компютър в офиса, увеличава сигурността, обясни Радослав Цочев, системен инженер в “Сиско България”. Той обясни, че основният проблем с изнасянето на операционната система извън стените на офиса е работата с видео и софтуер за телефонни разговори. Ако искате да проведете конферентен разговор с колега, информацията трябва да измине целия път от работното ви място до изнесения център до другия край на света например и после да се върне обратно. Решението на “Сиско” е кутия, която се свързва с изнесената операционна система и в същото време поддържа софтуер за видео и телефонни разговори.

Според оценка на анализатори десктоп виртуализацията може да намали разходите за поддръжка на персонални компютри на потребител с 51%, което представлява 67% от ИТ разходите, свързани с персонални компютри.

Представянето на технологиите в офиса на бъдещето у нас идва в момент, в който десктоп виртуализацията е във възход в компаниите. Световният пазар на хоствани виртуални десктопи се очаква да достигне 70 млн. клиента или 15% от десктоп и лаптоп компютрите на предприятията до 2014 г. У нас “Сиско” кандидатства за проекти за виртуализация на 2000 работни места.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?