На фона на нови протести в страната

Вложителите в КТБ с "частичен достъп" до сметките си от септември

ПИБ с план за преструктуриране за следващите 18 месеца

Вложителите в КТБ с "частичен достъп" до сметките си от септември

На фона на нови протести в страната пред клонове на Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка "Виктория" се търси вариант за "частичен достъп" на всички вложители до сметките си, за да се свали напрежението. Това може да се случи още следващия месец, смята финансовият министър Румен Порожанов.

 

Едната възможност е вложителите да получат около средната за страната заплата, което е между 700 – 800 лв. Другата е изцяло да бъдат изплатени малките депозити между 500 и 1000 лв.

 

КТБ е най-болезнената тема в момента и се търси вариант, така че тя да може частично да оперира с кредитите и вложенията на клиентите в рамките на възможната за нея ликвидност, каза Порожанов.

 

Въпросът е бил обсъден с ръководството на БНБ и с представители на Европейската комисия в четвъртък, които са у нас. Крайното решение трябва да обяви БНБ, каза Порожанов.

 

За днес от 18 часа са насрочени нови протести на вложители в КТБ в София, Пловдив, Варна и Бургас. Те настояват за незабавно отваряне на банката. Една част от вложителите вече са пуснали жалби до Брюксел, за това че вече втори месец нямат достъп до сметките си. Съгласно европейска директива в срок от 20 дни след затваряне на една банка, гарантираните от закона 100 хил. евро трябва да бъдат изплатени.

 

Желанието на правителството е КТБ да заработи, така че да не се стигне до загуба на средства нито за вложителите, нито на фирми и общини, заяви финансовият министър.

 

"Служебното правителство препоръчва КТБ да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност. Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа", каза Порожанов.

 

Правителството очаква до две седмици Виенският фонд да представи план за оздравяването на КТБ, каза още Порожанов. За "смелия" фонд от Виена съобщи служебният премиер Георги Близнашки на 19 август. Тогава той заяви, че до десетина дни очакват фондът да представи план за спасяването на КТБ. От думите на Порожанов днес стана ясно, че виенският фонд е бил воден от представител на Оманския фонд, който държи 30% от капитала на КТБ.

 

"В момента се извършва оценка на банката, следват одити, на базата на които ще се прецени дали тя е капитализирана и какви мерки трябва да се предприемат", каза Порожанов. Той изрази надежда да няма дупка от 5 милиарда лева.

 

ПИБ с план за преструктуриране

 

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е представила план за преструктуриране, който засяга кредитния портфейл и кредитната политика на банката, съобщи още финансовият министър. Той допълни, че този план предстои да бъде одобрен от ЕК до два месеца и изпълнен в следващите 18 месеца.

 

Планът вече е разгледан от БНБ и Министерството на финансите и ще бъде представен до края на деня на Европейската комисия. ПИБ получи ликвидна подкрепа от 1.2 млрд. лв. чрез емитиране на държавен дълг на вътрешния пазар в края на юни.

 

В момента в страната има мисия на ЕК по покана на министър Порожанов, на която се обсъжда състоянието на публичните финанси и банковата система. Целта е възстановяване на комуникацията с Брюксел, която е била нарушена, каза Порожанов. По думите му през последните два месеца дори са били отказвани срещи с представителите на ЕК от предишното правителство.

 

Дефлацията стопира ръста на икономиката

 

Освен кризата в банковата система, дефлацията също създава проблем за икономиката, стана ясно от думите на Порожанов. Той посочи, че след отчитането на дефлатора се очаква брутният вътрешен продукт на страната да падне под 80 млрд. лв.

 

Заради надценените приходи, които не се изпълняват, и увеличените разходи се очаква дефицитът в бюджета да нарасне до 2.5 – 2.7 млрд. лв. при планиран 1.8 млрд. лв. Той обаче няма да надхвърли максимално допустимия дефицит от 3%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес