След като адвокатът му увери, че банкерът ще се прибере, стига да не бъде задържан

Съдът ще се произнесе по ареста на Цветан Василев в петък

Съдът ще се произнесе по ареста на Цветан Василев в петък

Софийският градски съд (СГС) ще разгледа мярката за неотклонение на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в петък, съобщиха във вторник от съда.

Заседанието на магистратите ще се проведе по текст от Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда, че "явяването на обвиняемия пред съда се осигурява незабавно от прокурора, който при необходимост може да постанови задържане на обвиняемия до 72 часа за довеждането му пред съда".

Информацията за предстоящото разглеждане на мярката на Василев става факт само ден, след като адвокатът му Константин Симеонов обяви, че банкерът има желание да се прибере в България, ако властите не го задържат на границата. Той е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

"Желанието да се прибере в България е налице. Преди имаше доста сериозна опасност, чисто физическа. Тя, опасността, не е преминала, поне така ми се струва, защото взаимните обвинения не са спрели и никога не се знае какво може да предприеме един човек, който не е с много сериозно логично мислене. От тази гледна точка връщането му в България е риск, но той е готов да го поеме, за да може да направи нещо за оздравяване на банката", каза Симеонов в понеделник.

Ден по-късно той потвърди пред журналисти в Съдебната палата, че Василев се намира в сръбската столица Белград и не се укрива. Двамата са се видели, когато банкерът е подписал пълномощното на адвоката, но срещата им не се състояла на мястото, където е отседнал.

По повод заявката на главния прокурор Сотир Цацаров да съдейства за оздравяването на КТБ, Симеонов коментира лаконично: "Мисля, че на главния прокурор не му е точно това работата".

Той обаче не пожела да говори повече за действията на ръководителя на държавното обвинение, добавяйки единствено, че "отдавна е време прокуратурата да започне да говори, когато има доказателства, а не празни приказки".

По думите му евентуалната процедура по екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия в България може да отнеме и няколко месеца, но първо той трябва да бъде "локализиран". "Европейската конвенция за екстрадиция си има процедура и тя никак не е лека. Аз съм имал екстрадиции, които са продължавали или шест месеца или година. Това не е европейска заповед за арест", добави юристът.

Освен Василев, по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев. През последните дни Цацаров загатна, че може да има и нови обвиняеми от ръководството на Централната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България