ГЕРБ отстъпи и измисли:

Вместо задължителна забавачка – родителски рапорт, че гледат децата си сами

Вместо задължителна забавачка – родителски рапорт, че гледат децата си сами

Под натиска на родителските протести мнозинството на ГЕРБ преправи в движение в четвъртък текстовете за задължителната детска градина за четиригодишните. Депутатите от образователната комисия решиха да задължат родителите да докладват в детската градина или в общината, ако възнамеряват да гледат сами детето си или в някаква алтернативна форма.

 

До извънредно заседание на парламентарната образователна комисия се стигна след като в пленарна зала спорният текст за задължителната предучилищна подготовка беше отложен. Така, въпреки че управляващите приеха на инат задължителната забавачка при второто четене на училищния закон в комисията, сега им се наложи спешно да се коригират под натиска на родителското недоволство.

 

Те приеха, че е допустима самостоятелната форма на предучилищно обучение, която обаче ще изисква заявка от страна на родителите в най-близката детска градина или в общината, разясни зам.-образователният министър Милена Дамянова.

 

“Самостоятелната форма, която се прие от комисията по образование, дава възможност на 1.9 процента от родителите. Те обаче трябва да заявят, че искат самостоятелна форма в най-близката детска градина или в общината, след което няма да подлежат на глоби и могат да отглеждат децата си”, обясни Дамянова. “80 процента от 4-годишните и в момента ходят на детска градина, дори има обратните протести за това, че няма места, а когато държавата иска да осигури тези места, отново се протестира”, заяви Дамянова. Преди ден родители протестираха пред парламента заради това, че им се отнема правота да преценят дали и кога да пуснат децата си на детска градина и че са застрашени от глоби, ако не ги пратят в забавачка.

 

Дамянова съобщи още, че родителите, които се регистрират в самостоятелна форма на отглеждане на децата, поемат отговорност, че децата им ще добият уменията, заложени в стандарта за различните групи в детската градина.

 

Тя допълни, че регистрацията и заявлението за самостоятелна форма на обучение ще се подават всяка година и че от Държавната агенция за закрила на детето ще следят за това дали са спазени правата на детето и дали са положени необходимите грижи.

 

До гласуването на текстовете в пленарна зала така и не се стигна обаче, тъй като депутатите продължиха както и в сряда да спорят с часове по въпроса със задължителната предучилищна подготовка. Според депутати от опозицията се получава разминаване между приетия от комисията текст и останалите императивни текстове в закона, които въвеждат задължителната забавачка.

 

Освен по този въпрос депутатите спориха продължително и за изучаването на майчин език в училище. Парламентът отхвърли предложението на ДПС да се запише изрично задължителното изучаване на майчин език 4 часа седмично в съответствие с държавния образователен стандарт.

 

В сегашните текстове на проектозакона се посочва, че учениците, за които българският език не е майчин имат право да изучават майчиния си език като за целта трябва да им се създадат условия. И в сега действащия Закон за народната просвета се посочва, че учениците имат право да учат майчин език при условия и по ред, определени от министъра на образованието - т.е. с подзаконов нормативен акт. А новите учебни планове и програми за изучаването на майчин език все още не са представени от образователното министерство.

 

От ДПС обаче искат в новия закон изрично да се запише текст, че майчиният език се изучава задължително по 4 часа седмично.

 

Образователният министър Сергей Игнатов увери, че след гласуването на закона, предстои и приемане на стандартите за изучаването на майчин език, на чиято база ще бъдат отпечатани и учебниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?