Просветното министерство отчете като успех неприетия училищен закон

Промяна в дата за външното оценяване след четвърти клас заради изборите

Милена Дамянова, сн. БГНЕС

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова отчете във вторник като един от успехите си законопроекта за предучилищното и училищното образование и заяви, че само малкото време е попречило за окончателното му приемане. Със закона трябваше да се реформира системата на средното образование и да бъдат изготвени нови учебни програми и учебници, но след като беше писан в продължение на две години и половина, а от близо година тече обсъждане в Народното събрание, което така и не бе завършено.

 

Дамянова съобщи, заради неприемането на законопроекта за предучилищното и училищното образование няма да може да започне процедура за новите учебници. Тя заяви обаче, че са били поправени грешки и са актуализирани учебници от четвърти, пети и шести клас, както и учебници за девети, десети и 11-и клас по "История и цивилизация" и по "География и икономика.

 

Дамянова съобщи, че държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване по български език и литература, и по математика след седми клас ще се състоят на 21 и на 23 май, както беше обявено в началото на учебната година, въпреки че предсрочните избори ще са на 12 май. Тя успокои ученици, учители и родители, че няма да има проблеми с организацията на матурите и на изпитите след седми клас.

 

Вероятно обаче ще се наложи външното оценяване в четвърти клас по предмета "Човекът и природата" да се премести от понеделник - 13 май, в сряда - 15 май, тъй като заради изборите понеделникът ще бъде обявен за неучебен ден, обясни Дамянова.

 

Тя се похвали, че ГЕРБ са похарчили 400 милиона лева само за предучилищното образование по време на мандата си.

 

Като друг успех тя отчете, че средната брутна работна заплата на учителите през 2009 година е била 651 лева, а през 2012 година - 730 лева, като след тазгодишното актуализиране на учителските заплати Дамянова предполага размерът ѝ ще бъде повишен. Преди три седмици образователното министерство подписа анекс със социалните партньори в образованието за увеличение на учителските заплати с минимум 8 процента.

 

Зам.-министърът на образованието Петя Евтимова пък отчете, че през последните две години са усвоени на 100% от средствата по програмата "Учене през целия живот" и по програма "Младежта в действие".

 

Дамянова изтъкна още, че през мандата на ГЕРБ са били закрити 119 училища в страната, а при предишното правителство закритите учебни заведения са били 563.

 

При правителството на ГЕРБ беше построено едно ново училище - спортното училище във Велико Търново, каза Дамянова. Тя добави, че правителството е отпуснало средства за довършването на сградите на три училища в страната, които от години не са били завършени. Това са училищата в Съединение, в Садово и в Кайнарджа. През мандата на ГЕРБ Втора английска гимназия в Софи беше преместена в нова и модерна сграда, припомни Дамянова.

Споделяне

Още по темата

Още от България