Водачите на листи на БСП ще са ясни на 22 май

Водачите на листи на БСП ще са ясни на 22 май

Водачите на листите на БСП ще са ясни на 22 май, а до края на месеца социалистите ще решат и окончателно кои ще са всички техни кандидати за депутати на предстоящите на 11 юли парламентарни избори.

Колективният орган на партията ще заседава три пъти в три последователни седмици - на 15, 22 и 30 май, като на тях ще бъдат взети решенията за предстоящия вот.

На първото заседание се предвижда избор на състава за предизборен щаб на БСП и приемане на план за действие на база анализ на резултатите на отминалите избори. На 4 април социалистите претърпяха сериозен провал - за пръв път от 20 години партията бе не втора, а трета сила и загуби почти половината от избирателите, които я подкрепиха през 2017 г.

В деня след изборите Нинова обяви, че остава на поста си, но Изпълнителното бюро, което се предлага от нея, подаде оставка. Първоначално лидерът на БСП анонсира, че изборът на ново Изпълнително бюро ще е бърз, но оттогава се проведе един пленум, на който темата не беше обсъдена.

Все пак на заседанието на 22 май се предвижда Националният съвет да избере новия състав на Изпълнителното бюро. На същия пленум се очаква да бъдат определени водачите на листите на БСП, както и местата за коалиционните партньори и гражданската квота.

Очаква се част от хората, които водеха листи на 4 април, да бъдат сменени за новия вот.

На 30 май Националният съвет на БСП ще се събере, за да одобри окончателно листите за изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?