Водещ продуцент на Боливуд пристига на проучване за снимки на филм

Един от водещите продуценти в Боливуд - Мукеш Бхат, е приел поканата на търговското ни аташе в Индия Стефан Йонков да снима филм в България, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в сряда. Двамата са се срещнала в Мумбай по време на форуми, посветени на търговските, инвестиционните и туристическите възможности, които предлага България.

Бхат, който е и председател на гилдията на индийските филмови продуценти и е продуцирал снимките на над 60 филма, е обещал в средата на следващата година да посети страната ни с режисьор, сценарист и оператор от неговия екип, за да проучат възможностите да снимат филм у нас. От МИЕТ са оптимисти, че това ще стане и в снимките ще бъдат ангажирани около 60 души.

 

Разходите за заснемане на филм в България са с около 40% по-ниски в сравнение с други европейски държави. Страната ни разполага с отлично квалифицирани и мотивирани продуцентски екипи и актьори с богат опит. Модерната техника в българските филмови студия и богатата ни кино история допълват възможностите за качествено филмопроизводство в страната, е казал Стефан Йонков по време на срещата с Бхат.

 

От ведомството допълват, че българските курорти и хотели, както и общините, също биха имали интерес да поканят екипа на боливудския продуцент, защото това е потенциална инвестиция в последващи туристически посещения. В Индия Боливуд е религия и най-ефективният начин да се промотира туризмът на една страна е да се заснеме боливудски филм в нея, посочват още от МИЕТ.

 

Според статистика на министерството, индийският турист е на първо място по разходи при екскурзии в Сингапур, Обединените арабски емирства, Малайзия и Тайланд. През тази година индийските туристи са похарчили с 28% повече средства за почивката си извън Индия, спрямо 2011 г.

 

След заснемането на хитов индийски филм в Испания, испанският борд по туризъм например е отчел 600 хил. индийски туристи, желаещи да посетят локациите, заснети във филма. Аналогични резултати има в Чехия, Ирландия и Германия, допълва министерството. 

Споделяне

Още от

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?