Военният министър спря конкурса, след като само една фирма бе класирана

Военният министър спря конкурса, след като само една фирма бе класирана

Военният министър Аню Ангелов спря конкурса за избор на фирма, която да утилизира излишни боеприпаси, след като се оказа, че само една фирма отговаря на зададените условия и дефакто трябва да се състезава сама със себе си, съобщиха за Меdiapool oт Министерството на отбраната.

Сега предстои да бъде обявена нова процедура, като все още не е ясно кога ще стане това. Още миналата година министърът заяви, че се съмнява в конкурса и може да упражни правото си по Закона за обществените поръчки и да го анулира при положение, че има класирана само една фирма.

Според комисията по конкурса обаче другите фирми не са били допуснати, тъй като не са предоставили всички необходими документи.

Утилизацията е в ресора на зам.-министър Валентин Радев, който бе председател на "Сдружение на специалистите по боеприпаси в България". След като зае поста в министерството, Радев се отказа от председателското място, но остана член на браншовата организация.  

От МО обявиха миналата година, че са осигурени общо около 1.3 млн. лева за утилизация.

Категорично отказват обаче да посочат коя е единствената класирана фирма в този конкурс. Според ведомството няма такава практика, от там обаче не уточняват дали и как нормативно е регламентирана липсата на подобна практика.  

Проблемът с натрупаните огромни количества ненужни боеприпаси стана особено актуален, след като взривове в поделението край Челопечене разтресоха цяла София преди няколко години. Тогава правителството се принуди спешно да отпусне 30 млн. лева за утилизация на излишните боеприпаси. В хода на процедурата по избор на изпълнителите кандидатстващите чужди компании отпаднаха, тъй като предложиха утилизацията да се извършва на работни площадки извън територията на страната. Тогавашното ръководство на МО прие, че това противоречи на нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница.

Така в крайна сметка в началото на 2009 година военното министерство по времето на Николай Цонев обяви,че "Терем", "Дунарит” АД, консорциумът "Берета Трейдинг” ООД и "Векс” ООД ще утилизират 14 945 тона боеприпаси и ще вземат за това общо 28 млн. лева. "Терем" обаче и досега не се е справил с поръчката. Военният министър Аню Ангелов съобщи, че холдингът неправомерно е сключил договор с подизпълнители.

В новия конкурс, който сега е спрян, имаха възможност да участват и чужди фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?