Временният шеф на болница "Шейново" Румен Велев печели конкурса

Сестрата на Бойко Борисов се отказала заради конфликт на интереси

д-р Румен Велев

Временният шеф на болница "Шейново" Румен Велев е спечелил конкурса на Столична община за изпълнителен директор. Това съобщиха общински съветници, участвали в конкурсната комисия пред Mediapool.

Предстои решението да бъде гласувано на сесията на Столичния общински съвет на 10 април.

 

Болница "Шейново" е без титуляр от края на 2011 г.. Тогава бившият директор Иван Костов подаде оставка по молба на тогавашния премиер Бойко Борисов след два смъртни случая на родилки. В последствие Костов стана изпълнителен директор на болница "Света София", бивша "Тина Киркова" след спечелен конкурс на Столична община.

Това е трети опит за избор на изпълнителен директор на "Шейново", след като предишните два се провалиха. Временно шеф на болницата беше и настоящия здравен министър Таня Андреева, след застъпничеството на общински съветници от БСП.

В момента се правят обаче опити и този конкурс да се окаже неуспешен.

На финала останаха трима кандидати – Румен Велев и Антони Ненов, които са в директорския борд на болницата, и Красимира Иванова, сестра на Бойко Борисов.

Заради сестрата на лидера на ГЕРБ общинският съветник от ДСБ Петър Москов поиска съветниците от ГЕРБ да напуснат изборната комисия заради конфликт на интереси. Те се съгласиха и така в комисията за избор на шеф на болницата нямаше представители на управляващата в общината политическа партия.

Днес обаче пред бТВ д-р Красимира Иванова обяви, че не се е явила на последния етап от конкурса, защото загубила доверие, че той ще се проведе както трябва – "чисто, прозрачно и компетентно".

В момента д-р Иванова, завежда неонатологията в другата голяма общинска АГ болница - "Св. София".

"Усетих, че моето по-нататъшно участие в конкурса е изключително нежелано. Нямах никаква сигурност дали отново няма да възникнат един куп въпроси за конфликти. Реших, че трябва да се оттегля", заяви д-р Иванова. Според нея в тази болница не искат да влиза външен човек.

Сестрата на Борисов отбеляза, че единия от кандидатите за директор има ООД с дейност сходна с тази на болницата без да посочи име. Частен кабинет има Румен Велев, който спечели конкурса.

Д-р Иванова намекна, че над болница "Шейново" има политически чадър. Тя посочи, че в последно време болница "Света София" е подложена на непрекъснати проверки, докато в "Шейново" от години не е имало финансови проверка. "Задавам си въпроса защо", попита сестрата на Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България