"Подстрижката" на големите депозити – около 40%

Всички банки в Кипър остават затворени до четвъртък

Милиони изтекли, докато кипърските банки са били затворени

Финансовият министър Михалис Сарис

Всички банки в Кипър остават затворени до четвъртък по нареждане на финансовия министър Михалис Сарис, съобщиха информационните агенции.

Очакваше се още във вторник да заработят отново финансовите институции в страната,  но мярката е предприета, за да се осигури "гладкото функциониране на цялата банкова система".

Очаква се да бъдат въведени рестрикции, за да бъде предотвратено паническото теглене на пари. В двете най-засегнати от кризата финансови институции "Лаики Банк" и ”Банката на Кипър”  се намират близо 40 на сто от всички влогове в страната.

Банките в Кипър бяха затворени на 16-и март, за да се предотврати бягство на капитали във връзка със споразумението между правителството и международните кредитори за налагане на данък върху влоговете като част от спасителния план за страната.

В понеделник  бе постигната нова договореност с ЕС и МВФ. Съгласно тази сделка втората по големина Кипърска народна банка (Лаики банк) ще бъде практически ликвидирана, а най-голямата – ”Банката на Кипър” - ще бъде рекапитализирана с "подстрижка" на депозитите над 100 хиляди евро.

Милиони изтекли, докато кипърските банки са били затворени

Огромни суми са изтекли от кипърските банки, докато те са били затворени и жителите на острова са се редели на опашки пред банкоматите, за да теглят само по сто евро от сметките си заради наложения таван, а президентът Никос Анастасиадис е преговарял, за да търси решение на кипърската криза, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Етнос, като се позовава на Ройтерс.

Агенцията твърди, че от филиали на кипърските банки в чужбина са били теглени стотици милиони, извършвани са били транзакции на капитали, докато банките са били затворени и че това е ставало малко преди да бъде взето решението за преструктуриране на банковия сектор в Кипър.

Големи клиенти на кипърски банки дори прибягвали до различни номера, за да теглят неограничени количества пари, като казвали, че сумите са предназначени за "хуманитарна помощ", за покупката на лекарства и даже за купуването на гориво за самолети.

Отбелязва се, че Европейската централна банка е разбрала за изтеглените огромни суми от кипърски банки и че е започнала да изисква повече книжни пари  от заявените в централните офиси на банката във Франкфурт.

"Подстрижката" - 40%, контролът върху капиталите – за няколко седмици

Загубите за притежателите на големи депозити в кипърските банки ще бъдат около 40 на сто, каза в интервю за Би Би Си министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис.

"Данъкът ще бъде около 40 процента, но не искам да назовавам точна цифра и да изпреварвам събитията", подчерта Сарис.

Контролът върху движението на капитала във финансовата и банковата система на Кипър ще продължи няколко седмици, допълни Сарис.

"Мерките за контрол върху движението на капитала целят да не се допусне изтичане на наличности от Кипър. Мисля, че става дума за няколко седмици, през които ще се извършва контрол", посочва финансовият министър на Кипър пред Би Би Си.

Шефът на Банката на Кипър подаде оставка

Във вторник председателят на управителния съвет на най-голямата търговска банка в Кипър - Банката на Кипър, Андреас Артемис подаде оставка. Според източници, цитирани от електронното издание на кипърския гръцки в. "Филелефтерос", причините за оставката са свързани с назначение на мениджър в Банката на Кипър, без той да е бил информиран предварително, а също и с продажбата на филиали на банката в Гърция.

Преди това международната рейтингова агенция Фич (Fitch) понижи рейтинга на Банката на Кипър от "B" до "RD" (ограничен дефолт).

Андреас Артемис е против планирания данък върху депозитите от над 100 000 евро като част от спасителното споразумение за Кипър, отбелязва ДПА, позовавайки се на информация на държавната медия РИК.

Антигермански настроения подобно на Гърция

Мнозина в Кипър започнаха да се оплакват, че страната им е била принудена да се подчини на волята на голямата и безмилостна Германия. Кипърските вестници обрисуват германския канцлер Ангела Меркел като варварка, а германския финансов министър Волфганг Шойбле - като фашист, пише във вторник британският "Файненшъл таймс". Тези настроения в Кипър в действителност отразяват сходни антигермански настроения, които вече се наблюдават в страни като Гърция и Италия.

Тази германофобия обаче, коментира вестникът, е несправедлива, защото германските данъкоплатци още веднъж ще трябва да плащат най-големия дял от поредния спасителен план за закъсала страна от еврозоната. То напомня, че в замяна на жертвите, които обещават да направят, кипърците ще получат спасителни 10 милиарда евро.

Британският "Индипендънт" подчертава, че кипърската финансова криза не е финансов геноцид, за който е отговорна Германия, а е финансово самоубийство, за което си е отговорна самата Никозия. Не Германия или друга европейска страна препоръча на кипърските банки да предлагат високи лихви по влоговете и да събират по-малко данъци, за да привлекат горещите пари, и не Германия или другите европейски страни казаха на кипърските банки как и къде да ги инвестират, посочва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа