При строги ограничения за размера на трансакциите

Без паника премина първият ден след отварянето на банките в Кипър

ЕК: Финансовите ограничения са необходими, но трябва да бъдат премахнати в най-скоро време

Без паника премина първият ден след отварянето на банките в Кипър

Първият ден след отварянето на банките в Кипър премина при строги ограничения за размера на трансакциите, но без предварително очакваната паника. Банките работиха от 12 до 18 ч. в четвъртък за клиенти и фирми, след като бяха затворени от 16 март.

Опашките в банките не бяха големи, сделките се осъществяваха спокойно и безпроблемно. В банките дойдоха най-вече възрастни хора, които нямат кредитни карти.

Кипърският президент Никос Анастасиадис благодари на сънародниците си за голямото им чувство за отговорност. Бих искал да благодаря на кипърците за зрелостта и спокойствието, които проявяват в отношенията си с кипърските банки, написа Анастасиадис на гръцки и на английски език в профила си в Туитър.

Анастасиадис желае да изрази искрените си благодарности и признателност към кипърците за зрелостта и голямото чувство за отговорност, които показаха в един критичен момент за стабилността на кипърската икономика и за доверието в банковата система в Кипър, се посочва в съобщение на президентството.

Поведението на клиентите на банките днес изпраща ясно послание за оптимизъм и сигурност за бъдещето, както и към онези, които следят тези събития в международен план, се посочва в съобщението. Банковата система на нашата страна ще оцелее и ще просперира, увери Анастасиадис.

Ограниченията

Тегленето на пари обаче се извършваше според приетия миналия ден ограничителен режим главно за операциите в чужбина. Разрешава се тегленето на пари в брой от гишета и от банкомати до 300 евро дневно на човек и във всяка банка. Плащанията и паричните преводи за чужбина не могат да надвишават 5000 евро на месец, а хората, напускащи острова, ще могат да изнасят най-много по 1000 евро в брой.

Забранява се също осребряването на банкови чекове, а срочните депозити не могат да бъдат теглени преждевременно..

Разрешават се търговски операции с трансфер към чуждестранни сметки без ограничения до сумата от 5000 евро, но с представяне на потвърждаващи сделката документи.

Операции на стойност между 5000 и 200 000 евро ще се извършват само със съгласието на специален контролен орган. Сделки над 200 000 евро ще могат да се осъществяват с предварителното съгласие на контролния орган и след проверка за наличие на достатъчна ликвидност в кредитната институция.

Могат да се превеждат средства в чужбина за плащане на заплати на фирмени служители с представянето на съответните документи. Също така близки роднини могат да изпращат пари за плащане на образование или издръжка на член от семейството до 5000 евро на тримесечие.

Засега се предвижда ограниченията да са в сила седем дни, като ситуацията ще бъде оценявана всеки ден. Според кипърския външен министър тази мярка може да продължи най-много месец.

ЕК: Финансовите ограничения са необходими, но трябва да бъдат премахнати в най-скоро време

Финансовите ограничения наложени от кипърските власти са "необходими в сегашните условия, но свободата на движението на капитали трябва да възстановена в най-скоро време", посочи в четвъртък Европейската комисия в свое комюнике.

"Еврокомисията следи отблизо заедно с кипърските власти, другите страни членки, Европейската централна банка и Европейската банкова служба изпълнението на мерките за ограничаване на движението на капитали, наложени на острова", се посочва в комюникето.

Еврокомисията припомня, че по силата на европейските договори страните членки могат да налагат ограничения върху движенията на капитали "единствено при определени обстоятелства и при стриктни условия, поради политически проблеми и проблеми със сигурността на държавата". Мерки могат да се въвеждат и "поради причини от общ обществен интерес".

Ситуацията в Кипър отговаря на тези критерии, но "макар ограничителните мерки да са необходими при сегашните условия, свободата на движение на капиталите трябва да бъде възстановена в най-скоро време в интерес на кипърската икономика и на вътрешния пазар на ЕС", заключава Еврокомисията.

Пет милиарда евро от ЕЦБ със самолет

Същевременно медиите в Никозия съобщават, че пет милиарда евро са пристигнали със самолет от Европейската централна банка за рефинансиране на кипърските банки.

Самолетът е излетял снощи от Германия и е кацнал на летището в Ларнака. В документите на самолетите парите били записани като облигации, за да не предизвикат съмнения.

Те били натоварени в шест контейнера и при засилени мерки за сигурност са транспортирани до столицата Никозия с камиони, за да бъдат съхранени в сейф на централната банка, уточняват изданията.

Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) е доставила евробанкноти на кипърската централна банка преди кипърските банки да бъдат отворени днес отново след 12-дневно спиране на работата, потвърдиха Бундесбанк и Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Франс прес. "Банкнотите са от логистичните резерви на ЕЦБ, складирани в Бундесбанк", посочиха говорители на двете институции.

Нито ЕЦБ, нито Бундесбанк, уточняват сумата на трансфера. Според финансов източник, цитиран от АФП, става въпрос за по-малко от 5 милиарда евро.

Според в. "Ханделсблат" парите са били превозени със самолет на авиокомпания Луфтханза от Франкфурт до Никозия.

Евробанкнотите не се печатат и складират от ЕЦБ, а от централните банки, съставящи Евросистемата, с изключение на някои от тях, които имат договори за доставката им от други централни банки. Такъв е случаят с Кипър.

Комисия ще разследва причините за банковия крах

Кипърското правителство назначи в четвъртък комисия, която да проведе разследване за евентуални престъпни действия, довели до банковия крах на острова.

Комисията ще бъде натоварена да установи дали има престъпна, гражданска или политическа отговорност за банковата криза, посочи Константинос Петридис, съветник на президента Никос Анастасиадис.

Комисията ще включва трима бивши съдии от Върховния съд - Георгиос Пикис, Панайотис Калис и Янакис Константинидис.

Парламентарна комисия за контрол поиска вчера от Централната банк в Кипър да ѝ предостави списък на лицата, прехвърлили средства в чужбина преди оповестяването на европейския спасителен план, предвиждащ данък върху банковите депозити.

В интервю за държавната телевизия финансовият министър Михалис Сарис не изключва вероятността в Кипър да има нови съкращения на заплати и пенсии. Той разкри, че трудностите пред Народната банка (Лайки банк) са започнали през 2007 г., когато банката е попаднала в ръцете на хора, раздавали безогледно огромни суми под формата на заеми най-вече на клиенти в Гърция.

Същевременно президентът Никос Анастасиадис реши да намали с 25 процента заплатата си, а заплатите на министрите ще бъдат намалени с 20 процента, посочи Петридис. Освен това всички те ще се откажат от 13-та заплата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа