ВСС няма търпение да подкрепи Гешев за втори път

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да чака и седмица, за да гласува отново кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Повторение на вота за шеф на държавното обвинение ще има в четвъртък, става ясно от дневния ред на съвета.

Миналия петък президентът Румен Радев върна кандидатурата на Гешев. Един от аргументите му бе, че той е избран без да има каквато и да е алтернатива. Това изобщо не е направило впечатление на съвета. Нещо повече, при новия вот изобщо не се предвижда и повторно изслушване на кандидата. Очевидно членовете на съвета са чули от Гешев всичко, което са искали.

Колкото пъти се налага, толкова

Още преди първото гласуване главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ако държавният глава не одобри Гешев, той ще го подкрепи и втори път. Цацаров не смята и че правосъдният министър Данаил Кирилов би могъл да издигне алтернативна кандидатура на този етап от процедурата.

Очевидно това е тактиката и на останалите членове на съвета. На 24 октомври зам.-главният прокурор получи подкрепата на 20 души от ВСС. "Против" гласуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска.

В дневния ред на заседанието в четвъртък има само две точки. Първата – указът на президента от 7 ноември. Втората – повторно гласуване на кандидатурата на Гешев. Обсъждане не е предвидено, което означава, че вероятно Гешев няма да бъде изслушван втори път. Миналия път той отговаря на въпроси в продължение на 10 часа.

Още един коз в ръкава?

По закон президентът няма право да откаже назначаването на Гешев, ако той бъде одобрен за втори път от ВСС. През двете седмици, в които той обмисляше дали да отхвърли кандидатурата, се появиха мнения, че държавният глава би могъл да поиска от Конституционния съд тълкуване на закона дали при негов отказ съветът е задължен да допусне поне още една кандидатура на повторното гласуване. Според мнозинството във ВСС това не е така и те просто трябва да прегласуват вече одобрения кандидат.

Президентът досега не е поискал тълкуване на конституционния текст. Спорно би било дали може да го направи след като Гешев получи повторна подкрепа. В конституцията е записано, че държавният глава не може да откаже назначаването на председател на върховен съд или главен прокурор при "повторно направено предложение".

Едва ли ще се забави

Президентът едва ли ще протака нещата, ако Гешев бъде избран втори път, прогнозира в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров.

"Чест прави на Румен Радев, че мотивира отказа по най-открит начин. А дали го приемам е друга тема. Няма защо да търсим във връщането на решението на ВСС тъмен подтекст", каза главният прокурор, предаде БТА.

Според президентът нямал навика да прехвърля отговорност и можело да се очаква, че ще се произнесе в обзорим срок.

"Това не означава, че трябва да чакаме указ на първия час след евентуално гласуване или да чакаме указ след два дни. Но така или иначе, президентът доказа съвсем ясно с позицията си до настоящия момент, че действа, както той се изрази, в обозрим срок. Следователно, така както досега Конституцията бе спазена, аз очаквам тя бъде спазена и в бъдеще", заяви главният прокурор.

Много хора се страхуват

Часове по-късно Гешев отиде в Благоевград, за да участва в конференция на местния университет. Там заяви, че от какво да се притеснява, но много хора се страхували от работеща прокуратура.

"В резултат на работата ми през последните години много хора се притесняват, че прокуратурата активно осъществява правомощията си по противодействие на престъпността и че засегнахме много сериозни икономически интереси за милиарди. Бяха повдигнати на обвинения на хора, които вие журналистите наричате олигарси, някои от тях още са в ареста. КПКОНПИ замрази сериозни икономически активи, което засегна сериозно финансови, политически, икономически и всякакви други интереси на тези кръгове, затова изборът ми е труден", заяви Гешев.

Под обсада – втора част

При първото гласуване на кандидатурата на Гешев ВСС бе под обсада от протестиращи в негова подкрепа. Начело на протеста бяха главният редактор и собственикът на ПИК Звездомира Мастагаркова и Недялко Недялков. Не е ясно дали те отново ще излязат в защита на бъдещия главен прокурор. По същото време Орлов мост бе блокиран от противници на кандидатурата на Гешев.

От инициатива "Правосъдие за всеки" обявиха, че ще организират протест срещу избирането на Гешев пред ВСС в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България