"Юрофайтър" обещава на Белгия 1800 нови работни места, ако купи негови самолети

"Юрофайтър" обещава на Белгия 1800 нови работни места, ако купи негови самолети

Международният консорциум "Юрофайтър" представи допълнителните възможности, от които Белгия би могла да се възползва, ако избере изтребителя "Тайфун" за замяна на използваните досега Ф-16, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Консорциумът обещава в Белгия да бъдат разкрити допълнително 1800 работни места, както и белгийските специалисти да участват активно в разработването на новите технологии, прилагани в бойната авиация.

 

Допълва се, че може да се очаква възвращаемост от 15-20 процента от всяко евро, вложено в разработката на високотехнологични изделия, свързани с конструкцията на изтребителите.

"Юрофайтър" е съвместно дело на британската група БиЕйИ систъмс (BAE Systems), военното поделение на "Еърбъс" (Airbus Defence & Space), италианското дружество "Леонардо" (бившата "Финмеканика") и европейския ракетен производител ЕмДиБиЕй (MBDA). В Белгия 40 000 работници са част от веригата за снабдяване на консорциума, като част от тях работят в радарен завод край Брюж.

През октомври Франция обеща да осигури 1500 работни места в Белгия и инвестиции за 20 милиарда евро, ако кралството купи изтребители "Рафал". За разлика от "Юрофайтър", Франция не участва в обявената от Белгия обществена поръчка за превъоръжаване, с което до 2028 г. да бъдат подменени използваните сега изтребители Ф-16.

 

Белгийските военновъздушни сили (ВВС) разполагат с 49 изтребителя Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година. Предвижда се те да бъдат заменени от 34 нови самолета на обща стойност 3.5 милиарда евро. Към посочената цена се добавят допълнително 1.2 милиарда евро разходи по поддръжката и обучението на пилотите и техниците на ВВС.

В състезанието участва също "Локхийд Мартин" (САЩ) с изтребителя Ф-35. По-рано тази година от надпреварата се оттегли шведският самолетостроител "Сааб" с изтребителя "Грипен". Според различни публикации в белгийски и международни медии, Ф-35 е предпочитаният от белгийското правителство вариант. Решението на Белгия се очаква в началото на следващата година.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?