За "Пуси райът" щеше да е достатъчна условна присъда, смята руският премиер

За "Пуси райът" щеше да е достатъчна условна присъда, смята руският премиер

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че наложената присъда от две години затвор ефективно на музикантките от пънк групата "Пуси райът" за хулиганство и подтикване към религиозна омраза е прекалено строга.

"Струва ми се, че в този случай държането в затвора е непродуктивно. Според мен щеше да е предостатъчно да се наложи условно наказание с отчитане на времето, което са прекарали в ареста", каза Медведев на среща с членове на управляващата
партия "Единна Русия", предаде БТА.


Същевременно премиерът подчерта, че в личен план не одобрява постъпката на трите музикантки, които изпълниха "пънк молитва" срещу Путин в московската катедрала "Христос спасител".

"Откровено казано ми се гади от това, което направиха, и от външния им вид, и от истерията, която съпровожда станалото. Просто ми е противно да говоря за това. Такова е личното ми отношение", каза Медведев.

Бизнесменът милиардер Борис Березовски, който е опонент на Кремъл и живее в Лондон, стои зад насочената срещу Путин "пънк молитва" на "Пуси райът", се казва в предаване на руската държавна телевизия "Россия 1", което бе излъчено през изтеклата нощ, предаде Франс прес.

В предаването представящият се за бивш съветник на Березовски Алексей Вешняк заявява, че бизнесменът му показал през 2011 г. снимки на една от осъдените музикантки Надежда Толоконникова и на съпруга ѝ Пьотър Верзилов и казал, че те
скоро "ще влязат в действие" срещу руската църква.


Според Вешняк Березовски искал да разклати властта на руската православна църква и на службите за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят