Заболелите от морбили са 1134, но новите случаи намаляват

Заболелите от морбили са 1134, но новите случаи намаляват

Общо 1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година. Новите случаи обаче намаляват в последните седмици, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в понеделник пред БНТ.

Той съобщи, че вече са направени над 20 000 допълнителни имунизации на деца.

“В пика на епидемията - някъде в края на март-април, имахме седмици, в които се регистрираха по 90 нови случая, в момента имаме между 10 и 15, така че значително намаля броят“, съобщи той.

“Тъй като над 90% от случаите са в ромска общност, то очевидно там е и проблемът. Понякога самите общопрактикуващи лекари въпреки желанието си, много трудно намират тези деца на адресите. Много често не намират нито тях, нито родителите“, каза Кунчев.

По-рано пред бТВ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова коментира, че наличието на епидемия от морбили в страната показва проблем с имунизациите.

“Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас“, посочи Кожухарова.

Засегнатите от заболяването в София град и София област са около 700. Те са основно деца до 9-годишна възраст - около 80%.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?