4.5 млн. деца и младежи в Европа са в риск от морбили заради пропуснати ваксини

4.5 млн. деца и младежи в Европа са в риск от морбили заради пропуснати ваксини

Около 4.5 милиона млади хора в Европа са в риск от заразяване с морбили, защото не са били ваксинирани срещу силно инфекциозното заболяване, показва проучване, цитирано от британския в. “Телеграф“.

Анализът на ваксинационния обхват в страните от ЕС и Европейското икономическо пространство показва, че около 4% от родените от 1999 г. насам не са напълно защитени от болестта.

Според Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) този брой е приблизително еднозначен на това всички родени в този период да не са ваксинирани.

Броят на неваксинираните може да е дори още по-висок, защото проучването не включва бебетата, които са твърде малки, за да бъдат имунизирани.

Анализът допринася за нарастващата загриженост за ниските нива на ваксинация на фона на увеличаващия се брой случаи на морбили в цял свят.

В Европа са регистрирани 44 000 случая на болестта в 30 страни между януари 2016 г. и края на март тази година: “изключително голям брой случаи“ в сравнение с предходните три години“ - посочва ECDC.

Румъния е била най-силно засегната от морбили с повече от 16 000 случая на болестта през периода, следвана от Италия с повече от 8 000 случая и Франция, Гърция и Германия.

В най-голям риск от заразяване с морбили са децата на възраст от 0 до 4 години, като 40% от случаите на заразени са именно в тази възрастова група. 29% от случаите са при хора на възраст над 30 години.

Поне 95% от децата, подлежащи на имунизация, трябва да са ваксинирани, за да се постигне стаден имунитет и да се предотвратят големи епидемии.

Само четири държави в Европа обаче са изпълнили тази цел: Унгария, Португалия, Словакия и Швеция.

Последните данни на Британската здравна служба (NHS) показват, че обхватът с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола в Обединеното кралство е бил 91.2% през 2017-2018 г., което е най-ниският процент от 2011-2012 г.

Най-голям брой хора са изложени на риск от заразяване с морбили в Италия, където повече от 1 135 000 души на възраст между 0 и 20 години не са напълно ваксинирани, което 10.6% от всички деца и млади хора в тази възрастова група.

Великобритания е втора по брой деца, които не са напълно защитени - 600 000 деца или 4% от цялата възрастовата група.

Австрия пък е с най-голям дял на децата, които не са напълно защитени. Там 12.8% от децата и младежите до 20 години са в риск от заразяване, сочи проучването.

Всички тези страни продължително време не са достигали границата от 95% имунизационен обхват.

Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис  заяви, че заболяването морбили е трябвало да бъде елиминирано в Европа до 2000 година.

“Въпреки това Европа все още е далеч от това да бъде континент без морбили. Тези цифри са просто неприемливи, особено като се има предвид, че ефективна ваксина срещу болестта съществува от 60-те години на миналия век", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа