Над 12 000 деца са били ваксинирани извънредно срещу морбили

Над 12 000 деца са били ваксинирани извънредно срещу морбили

Министерството на здравеопазването е провело извънредна имунизационна кампания срещу морбили в периода между 5 септември и 5 октомври, като тя е била насочена приоритетно къъм деца от уязвими групи или със затруднен достъп до здравни услуги.

В рамките на кампанията са били обхванати 12 073 деца между 13 месеца и 8 години в областите Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Сливен, съобщиха от здравното министерство.

Имунизациите бяха проведени от общопрактикуващите лекари и от имунизационни екипи, организирани от Регионалните здравни инспекции в петте града, с включване на медицински специалисти от здравните кабинети в детски градини и училища и здравни медиатори.

Съдействие е оказано и от Регионалните здравноосигурителни каси и местната власт.

Едновременно с провеждането на имунизациите са били организирани информационни кампании по места за запознаване на обществеността с епидемичната обстановка в страната, значението на имунизацията и риска от разпространение на заболяването при неимунизирани и нередовно имунизирани, протичането на инфекцията и др., проведени бяха срещи с родители.

Кампанията е била предприета заради продължаващите случаи на морбили в страната.

Законът за здравето дава право при възникване на извънредна епидемична обстановка, както и при регистриран значителен спад в имунизационното покритие, министърът на здравеопазването да разпореди имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар.

Това може да стане чрез организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за имунизиране на място и други извънредни мерки. 

Споделяне

Още по темата

Още от България