Заев по невнимание казал, че Илинденското въстание е македонско

След като Борисов припомни, че членството в ЕС зависи от България, македонският му колега го засипа с похвали и благодарности

Заев и Борисов, сн. БГНЕС
Няколко дни след като македонският премиер Зоран Заев разпали поредния леко измислен летен скандал в България, той се извини за изявлението си, че Илинденското въстание е македонско и засипа с благодарности българския си колега Бойко Борисов. 
 
В нов коментар по темата Заев коментира, че политиците правят грешки дори по невнимание и се извини на "българските приятели". Той обаче никъде не споменава конкретно Илинденско-Преображенското въстание. 
 
"Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство", заяви Заев през личния си профил във Фейсбук. 
 
"Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад", добави Заев. 
 
 
Преди няколко дни Заев сподели пред местна медия визията си за въстанието, която първоначално остана без реакция от българска страна. В разгара на скандала с общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев обаче лидерът на левицата Корнелия Нинова нападна Борисов, че мълчи по темата. Това доведе и до негово включване, в което припомни на Македония, че присъединяването ѝ към Европейския съюз зависи и от България. 
 
Това е първото изявление в подобен дух на премиера от много време насам. Миналата година Скопие и София подписаха договор за добросъседство, който има за цел да изчисти спорните моменти в историята и оттогава управляващите в двете страни демонстрират много близки отношения. За последното двамата премиери заедно почетоха годишнината от въстанието в Благоевград. 
 
В петък Заев обясни, че желае и за напред двете страни да отбелязват заедно общи исторически събития и да поддържат приятелството си.
 
"Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз? Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще".
 
"Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“, написа македонският премиер.
 
Спорните въпроси в историята са най-чувствителният момент в двустранните отношения между двете страни. Затова в договора за добросъседство, който двете страни подписаха преди година, бе заложено формирането на обща комисия от историци и обществени, които да анализират общата история. Тя вече започна работа, но засега не е навлязла в същностни анализи и не е напълно ясно как точно и какъв резултат ще постигне.
 
Бурята около коментара на Заев за въстанието обаче показа, че въпреки договора старият режим на комуникация може лесно да се завърне. 
 
Коментари и от двете страни се използват за вътрешнополитически цели. 
 
Правителството на Зоран Заев показа желание за решаване на двустранните въпроси със съседите си, за да се придвижи към НАТО и Европейския съюз. Миналата година Скопие и София подписаха Договор за добросъседство, срещу който се обявиха среди от БСП, а тази година Заев стигна и до споразумение с Гърция за името.
 
Политиката му е остро критикувана от проруската опозиционна ВМРО – ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски. 
Споделяне

Още по темата

Още от България