"Катарзис"

Заплашен от 5 години затвор, Цветанов се извини на съда

За присвояване е разследван и служебният вътрешен министър

Адвокат Менков и клиентът му Цветанов. Сн.: БГНЕС

След като през последните месеци бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов на няколко пъти публично се разкая за яростните си нападки срещу съда по повод проблемите му с прокуратурата, в четвъртък той стигна до нов катарзис. Основният рупор на бившите управляващи срещу магистратите се извини на българския съд, след като Софийската градска прокуратура (СГП) поиска той да бъде осъден на 5 години затвор по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева, което тръгна в края на март по съкратената процедура.

"За първи път присъствам на пледоариите на двете страни и от това, което чух от страна на прокуратурата, мога само да се извиня на българския съд за всички тези мои изводи, които съм си вадил от това, което се случва в съдебните зали. Ако наистина защитата на държавното обвинение е била такава, каквато днес видяхме от българската прокуратура, трябва да ви кажа, че действително съм прекрачвал границата, и съм се произнасял неподготвено за оценка на българския съд. Днес, за първи път, присъствам на пледоарии, и, за съжаление, аз съм от едната страна на барикадата", направи опит за покаяние Цветанов извън съдебната зала.

Той изрази надежда, че Софийският градски съд (СГС) ще вземе решението си по казуса "по съвест, съгласно българското законодателство и тайно се надявам, че няма да има никакъв натиск".

Цветанов твърди, че законът го задължавал да освободи Тодоров с обезщетение

"Това, което беше установено, и смятам вие също сте направили изводите си от пледоариите както на прокуратурата, така и на моята защита, е че прокуратурата внася обвинителен акт, некореспондиращ с правната нормативна уредба. Адвокат Менков каза, че за всички мои преки задължения, спазвайки закона, аз нямам друг ход, освен да се съобразя с българското законодателство и да го изпълнявам като вицепремиер и министър на вътрешните работи, съобразявайки се с дирекциите, които подпомагат работата на министъра на вътрешните работи. Затова има и специализирани и общи дирекции, които имат своята компетентност, базирайки се, както на практиката, така също и на административната практика на Върховния административен съд", добави Цветанов.

ГЕРБ реагира за проверката на президента: Прокуратурата не познава конституцията

Няколко дни, след като стана ясно, че по сигнал на новия политик Николай Бареков прокуратурата е образувала проверка за държавна измяна срещу Росен Плевнелиев, а след това я е прекратила по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, от ГЕРБ най-накрая реагираха по случая.

"Всички ние ставаме свидетели как прокуратурата не познава Конституцията в България. Прокуратурата минава в пълно незачитане на българското законодателство и виждате, че се осъществяват репресии и проверки към президента, както и към мен. Това е нещо, което наблюдавам в последните 12 месеца", коментира в четвъртък зам.-председателят на опозицията Цветан Цветанов. Още

Бившият МВР шеф бе даден на съд за присвояването на въпросните над 50 000 лева от бюджета на МВР, за които обвинението твърди, че в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на бившият антимафиот Орлин Тодоров. Според прокуратурата 12 000 от тях са получени от ексшефа на звеното на ГДБОП във Велико Търново под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. той се е намирал в следствения арест.

Освен това Цветанов е обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров, той не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон. Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, смята прокуратурата.

В обвинителния акт се твърди също, че на служителите на МВР работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че антимафиотът трябва да бъде уволнен. По време на първото заседание по делото наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов цитира и фраза на Станимир Флоров, който е настоявал, че "Орлин Тодоров не е за уволнение".

Защитата Цветанов обаче твърди, че е спазвал стриктно закона. "Какво нередно има в това, след като законодателят го е предвидел това в самият закон, но прокуратурата това не го знае. Срещу десетки служители към настоящия момент от МВР има повдигнати обвинения, но те продължават работата си. Законът го позволява и няма нищо нередно в това след като в закона го пише", коментира адвокатът му Менко Менков.

По думите му единственият вариант, при който Тодоров е можел да бъде уволнен без изплащането на обезщетение е,"ако той е осъден с влязла в сила присъда за умишлено престъпление на ефективно изпълнение лишаване от свобода, или осъден да не изпълнява определена държавна длъжност – такива обстоятелства не са налице, следователно Цветанов е спазил закона".

Според ГЕРБ искането на прокуратурата е политическа поръчка

Пледоарията на наблюдаващия прокурор Калоян Ангелов предизвика реакция и от парламентарната група на опозицията, чийто зам.-председател Красимир Велчев предположи, че в случая ставало въпрос за политическа поръчка.

"Естествено, че нашата подкрепа остава към него. За мен това е чисто политическа поръчка и го казвам съвсем отговорно, защото ако искаха да бъдат обективни и лоялни, нямаше да бързат толкова много това да стане точно 2 дни преди изборите... Напомня ми пак за Костинброд. Всичко се изсипва точно в петък или събота, за да няма време никой да опровергае казаното. Забележете – когато става дума за една партия, която е купувала гласове в Бобов дол, се казва, че тази партия ще се обяви в неделя вечерта. Нека хората сами да си направят извод как се манипулират нещата за изборите", заяви той в парламента.

Междувременно СГС обяви, че ще произнесе присъдата си по делото срещу Цветанов на 26 май, ден след провеждането на европейските избори. За седмицата след изборите бе насрочен и друг процес срещу зам.-председателя на ГЕРБ – за шестте му отказа да разпореди следенето и подслушването на Орлин Тодоров, въпреки че е имал разрешение от съда.

Петя Първанова също се оказа разследвана за длъжностно присвояване

По време на арзпита на бившия служебен министър на вътрешните работи Петя Първанова стана ясно, че подобно на Цветанов тя също е заплашена от повдигане на обвинение за длъжностно присвояване. Причината е, че тя е изпълнила същата процедура като предшественика си по отношение на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, разследван за корупция.

На въпрос на прокуратурата дали е била започната процедура по отнемане на допуска му до класифицирана информация, което се смята за основание за уволнение, Първанова разказа, че след отстраняването на Флоров тя е бил стартирана, но той поискал да се пенсионира и министър Първанова формално го възстановила на длъжност, за да може със същата заповед да го освободи. Така той получи обезщетение от 20 заплати.

По време на заключителната си пледоария прокурор Ангелов лаконично отбеляза, че освобождаването на Флоров има образувано досъдебно производство, като разликата с делото срещу Цветанов за отстраняването на Орлин Тодоров била само в това, че на него не му била предложена друга работа.

След края на заседанието от СГП отказаха да обявят подробности по това разследване. От държавното обвинение обаче потвърдиха пред Mediapool, че то се води срещу Първанова, макар и към момента тя да няма статут на обвиняема.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?