Започва пълна проверка на "неслучайното" разпределение на делата

Председателят на Етичната комисия на съвета: Не е добре да се влиза в "спиралата на оставките"

Представляващата ВСС Соня Найденова

Подложен на все по-засилен обществен и институционален натиск, Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви в понеделник, че започва пълна проверка на системите за случайно разпределение на делата, която ще засегне всички институции в съдебната власт – съд, прокуратура и следствие. Решението и взето и на фона на скандалите, които тресат Софийския градски съд.

Първо бе случаят с разпределението на делото "КТБ", а в края на миналата седмица френският посланик създаде тежък скандал с разпределеното на съдия Румяна Ченалова дело за обявяване в несъстоятелност на две фирми от винарския бранш.

"Висшият съдебен съвет ще си свърши работата, за да закрие веднъж завинаги темата за "неслучайното" разпределение на делата", обяви представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова пред журналисти.

Пълната проверка трябва да приключи до 17 декември, но ако експертите срещнат затруднения, тя ще бъде продължена до 5 януари.

Инспекцията ще бъде извършена от ресорната комисия във ВСС, но в нея ще бъдат поканени и външни експерти от максимално широк кръг институции. Ще бъдат изпратени покани за участие на представители на Върховния касационен съд, прокуратурата, външни експерти от президентството, парламента, Министерския съвет, университетите и неправителствените организации.

Освен тях в групата ще влязат и специалистите, които през 2013 г. провериха случайното разпределение на делата в двете върховни съдилища и Софийския градски съд.

Още преди година и половина стана ясно, че използваната масово система за разпределение на делата в съдилища "Лоу чойс" може да бъде манипулирана, без да остават следи. ВСС не взе никакви съществени мерки. Сега скандалът се разшири заради съмненията, че ключовото дело за фалита на банка е било разпределено контролирано.

До 11 декември ръководството на градския съд ще трябва да отговори дали се спазват указанията, които кадровиците на Темида дадоха за подобряване на разпределение на делата в съда. ВСС вече разпореди зам.-председателката на съда и шеф на гражданското отделение Богдана Желявска да не разпределя и търговските дела, а тази задача да поеме ръководителят на отделението Иво Дачев.

По повод призива на лидера на ДСБ Радан Кънев ВСС да си подаде оставка Соня Найденова каза, че с действията си съветът трябва да демонстрира решителност и да поеме своята отговорност за решаване на проблемите със случайното разпределение. "Трябва да си вършим работата, ако не успеем да си я свършим, тогава ще коментираме този призив", каза Найденова.

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров на свой ред обясни, че не е добре да се влиза в "спиралата на оставките".

Споделяне

Още по темата

Още от България