Заведения се “смаляват“, за да се пуши спокойно в тях

Заведения се “смаляват“, за да се пуши спокойно в тях

Неправителствени организации сигнализираха в петък, че изобретателни съдържатели на заведения са измислили как да заобикалят ограниченията в режима за тютюнопушене, които влязоха в сила в края на миналата година. След като мнозинството на ГЕРБ се отказа да остави пълната забрана за пушене, която трябваше да влезе в сила от средата на 2010 година, беше предвидена възможност големите заведения да имат отделни помещения за пушачи и непушачи, които да са плътно преградени едно от друго. Другата опция бе малките заведения до 50 кв. метра да изберат дали в тях да се пуши или не. Оказва се обаче, че от втория вариант се възползват далеч не толкова малки заведения, които са предприели политика на видимо и съвсем не толкова видимо “смаляване“.

От Гражданска инициатива "България без дим" и Коалиция "За живот без тютюнев дим", в която членуват повече от 30 неправителствени организации обявиха, че нормативната база има пропуски и неясноти, които позволяват на собствениците на заведения да “лавират с квадратурата“.

Представители на двете организации са участвали при проверките в заведения заедно с инспекторите. Практика на заведания от по 60-70 кв. метра, например, била да заграждат част от площта с хладилни витрини, барплотове, масички или стени от гипсокартон, за да намалят търговската площ.

От инициативата “България без дим“ са изпратили писмо до директора на столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, в което се дават конкретни примери на заведения, заобикалящи закона. Според организацията на някои от заведенията вероятно им се е наложило да извадят от квадратурата и пространството между масите, за да се вместят в ограничението от 50 квадратни метра. По-странното според авторите на сигнала е, че здравните инспектори не са открили нередности при посещенията си на място.

Друга практика била забраната за пушене да се спазва само до 22 часа, когато вероятността на проверка да дойдат здравни инспектори е нищожна. Ограниченото работно време за приемане на сигнали за нарушения също е проблем пред оказването на ефективен контрол. От неправителствения сектор се оплакаха, че Министерството на здравеопазването все още не е изградило система за регистриране на сигнали онлайн.

Липсвала и национална линия с единен номер, на който всеки може да се обади, за да сигнализира за нарушения. В момента се ползва списъкът с телефони на инспекцията, на които не винаги има кой да отговори.

Други оплаквания са, че за да се стигне до обособените в големите заведения зони за непушачи, се налага да се премине през силно задимени помещения.

Според неправителствените организации противоречивите сигнали от страна на представители на правителството и депутати "насаждат несигурност както у ресторантьорите, така и у държавните контролни органи".

"Постоянното говорене на политиците за интересите на ресторантьори показва тяхната крайна неангажираност към сериозните проблеми в общественото здравеопазване", коментираха те.

Само през последните седмици декларираните от правителството намерения за ограничаване на тютюнопушенето са промениха на няколко пъти като последно се очаква в малките заведения до 50 квадратни метра пушенето да се забрани още това лято, а за всички останали – през 2013 година.

Председателят на Българското дружество по белодробни болести Коста Костов заяви, че у нас е тенденция да се води политика на компромиси. Той посочи, че последствията от тютюнопушенето у нас са може би най-сериозни в цяла Европа, защото хората се хранят лошо, приемат малко антиоксиданти, поради което са със слаб имунитет. В същото време с пушенето приемат хиляди токсични вещества.

Костов посочи, че всяка година у нас се откриват нови 4 000 случая на рак на белия дроб.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?