Здравната каса отново ще плаща със закъснение и на части

Здравната каса отново ще плаща със закъснение и на части

Заради липса на пари за пореден месец държавата забави социални плащания, а здравната каса не може да се разплати с договорните си партньори.

Във вторник от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) съобщиха, че на 1 март са превели едва 23 млн. лв. на лечебните заведения за болнична медицинска помощ за извършеното от тях през януари. По договор плащанията за даден месец трябва да се извършат до края на следващия месец. От НЗОК обясниха, че още около 108 млн. лева за извънболничната и част от болничната помощ ще бъдат преведени на районните каси между 15 и 19 март. До края на тази седмица пък ще бъдат преведени 17 млн. лева на аптеките.

Януари става поредният месец, за който НЗОК бави плащанията поради липса на достатъчно пари. Изработеното от изпълнителите на медицинска помощ през декември също бе разплащано със закъснение и на части от касата. Миналия месец директорът на НЗОК Жени Начева съобщи, че през януари НЗОК е събрала от здравни вноски едва 30 млн. и бюджетът е бил закърпен с държавен трансфер от 70 млн. лева. Така пряко сили бяха събрани 100 млн. лева при необходими 140 млн. за разплащане на извършените дейности. Все още не е ясно дали същата трагична събираемост на здравни вноски се е повторила и през февруари.

В края на декември пък лекари заплашиха, че ще започнат да искат пари от пациентите си, тъй като финансовото министерство не преведе на НЗОК дължимото за ноември и така остави гилдията без пари по празниците.

От НЗОК съобщиха, че с превода от 108 млн. лева в средата на март ще бъдат платени 12 млн. лева на общопрактикуващите лекари, а на лекарите по дентална медицина - 9 млн. лева. За медико - диагностична дейност ще бъдат изплатени 5 млн. лева, а за специализирана извънболнична помощ - 12 млн. лева. Над 70 млн. лева ще получат болниците.

Въпреки финансовите затруднения от НЗОК увериха, че всичките им партньори ще си получат парите за всяка реално извършена дейност.

Лекарският съюз внася иск срещу НЗОК

От Българският лекарски съюз (БЛС) съобщиха, че подготвят иск до Върховния административен съд срещу касата заради системно забавяните плащания.

От съсловната организация внасят срещу Здравната каса и жалби в Комисията за защита на конкуренцията и в Комисията за защита от дискриминация заради това, че касата плаща избирателно на едни изпълнители на медицинска помощ, а на други не.

"Никъде няма договорености, които позволяват на НЗОК да налага едностранно промяна в сроковете за плащане и да извършва грубо погазване на договореното в Националния рамков договор за 2010 г., заявиха от БЛС.

Лекарският съюз призовава всички лекари да заведат съдебен иск за изплащане на всички лихви и пропуснати ползи, произтичащи от забавените плащания.

Социалният министър оправдава забавени преводи с краткия месец

Обяснения за забавени плащания макар и с един ден се наложи да даде и социалният министър Тотю Младенов. Вместо в края на февруари министерството изплати на 1 март детските надбавки, което предизвика недоволството на родителите. Миналата седмица заради неизплатени суми за миналата година пък протестираха доставчици на помощни медицински изделия като инвалидни колички и слухови апарати.

Социалното министерство подобно на НЗОК не за първи път има проблем да се разплати заради забавени преводи от страна на финансовото министерство. Преди ден обаче финансовият министър Симеон Дянков “си изми ръцете“ с Младенов и заяви в телевизионно предаване, че причината за забавените плащания трябва да се търси в социалното министерство, тъй като парите са преведени.

Във вторник Младенов не пожела да влезе в конфликт с Дянков и заяви, че към момента всички плащания са покрити. “Надбавките трябва да се платят до 30-то число на месеца, а февруари беше по-кратък месец“, обясни Младенов. На въпрос дали, след като март има 31 дни, може да обещае че забавяния няма да има, той каза: “Правим всичко по силите ни“.

Споделяне

Още по темата

Още от България