Здравната каса слага такса за безплатните лекарства

Здравната каса слага такса за безплатните лекарства

Здравната каса възнамерява да въведе такса, която пациентите да плащат за напълно безплатните лекарства. Касата е представила тази своя идея на среща с пациентски организации, но предложението е срещнало отпор, поради което ще има още разговори по въпроса в по-широк кръг.

Пред Mediapool участници в срещата заявиха, че се обсъждат два варианта за размера на таксата, която пациентите ще трябва да плащат за медикаментите, плащани 100% от НЗОК. Първата е на пациентите да се прехвърли таксата за обработка на рецепта в размер на 1.20 лева за медикамент, а втората – да се плаща потребителска такса от 2.40 лева. Сега касата плаща на аптеките са изпълнението на рецептите като това е свързано и с разходи за банков превод.

На срещата с пациентските организации зам.-шефът на Здравната каса Албена Златарева е обяснила, че мярката е временна и антикризисна и ще важи до края на годината. По думите ѝ в противен случай до 2 месеца НЗОК ще изпадне във финансов колапс и може да спре изплащането на лекарствата. Тогава пациентите ще трябва да си плащат всички лекарства в пълния размер.

Ако бъде въведена такса, могат да се направят икономии между 25 млн. лева и 50 млн. лева.

В същото време само месечният разход на НЗОК за лекарства е 26 млн. лева, така че подобна мярка пак не би решила напълно проблема с лекарствата.

Преди дни аптекари алармираха, че касата им дължи над 60 млн. лв. и заплашиха, че ще протестират и ще спрат да изпълняват рецепти по линия на НЗОК.

Пациентските организации са против таксата, защото смятат, че ако веднъж се огънат, извоюваното до момента повече няма да се върне.

Проблемите с бюджета на НЗОК за лекарства започнаха в средата на миналата година, когато влезе в сила новият позитивен лекарствен списък. От касата се оплакаха тогава, че процентите на реимбурсация на някои лекарства са завишени, без това да е съобразено с наличния ресурс. На този фон в бюджета за тази година има предвидени с 10 млн. лева по-малко спрямо миналата и парите бяха занижени на 320 млн. лева.

За ограничаване на харчовете за лекарства касата вече обмисляше да въведе лимит за стойността на медикаменти, изписвани от лекарите, както и да накара пациентите да си плащат най-евтините лекарства до 3 лева. Имаше и идеи да се извадят някои лекарства от позитивния списък, както и да се сменят процентите на реимбурсация. На последната среща обаче тези варианти не са били обсъждани.

Представители на пациентски организации, на фармацевтите, дистрибуторите, иновативните и генеричните фармацевтични компании ще обсъждат отново предложенията на касата.

Споделяне

Още по темата

Още от България