Здравният министър: Имаме готовност да ваксинираме членове на секционни комисии

Здравният министър: Имаме готовност да ваксинираме членове на секционни комисии

Ще имаме готовност да ваксинираме желаещите в секционните избирателни комисии, като основната ни цел е ваксинирането на участниците в мобилните секции, тъй като те ще имат основна задача да осигуряват гласуването на карантинираните и хората в изолация. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в сряда. Възможност за ваксинация ще се дава само по желание, няма да е задължителна.

Ангелов не уточни какъв брой ваксини ще бъдат предвидени за тях, но каза, че до края на месеца се очаква да приключи имунизацията на желаещите от първа фаза и от другата седмица започва паралелно изпълнението на втората фаза: учители и обитатели и персонал в домовете за възрастни хора.

Въпросът с ваксинирането на членовете на избирателни комисии беше повдигнат миналата седмица при консулатациите за провеждането на парламентарните избори при президента. Според експерти ваксинирането на членове на секционни комисии е препоръчително, за да бъдат максимално защитени, тъй като те ще прекарат много часове в затворени помещения.

Освен това, ако за дата на изборите бъде избран 28 март и времето е студено проветряването на помещенията ще бъде затруднено. Експерти вече прогнозираха, че заради епидемията намирането на членове на секционни комисии ще е още по-трудно от обикновено.

На въпрос готово ли е здравното министерство с протокол за предстоящите избори Ангелов повтори тезата си от миналата седмица, че ясен и подробен протокол ще има при определянето на конкретна дата за изборите:

"За да представим протокол и да е конкретен трябва да е приготвен максимално близо до датата на изборите. Ако говорим за провеждането на избори на 28 март ситуацията ще е една, а на 23 май ситуацията в България или Европа ще е друга. Ако знаем каква е конкретната дата ще представим месец-месец и половина по-рано конкретен протокол".

Дотогава разработваме основните характеристики на този протокол, които са част от въведените противоепидемични мерки до момента, допълни той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?