Зелените и държавата не се разбраха за законовата защита на дюните

Зелените и държавата не успяха да се разберат за промени в законите, с които да се прекратят случаи подобни на този в Несебър, когато пясъчни дюни бяха продадени на частна фирма за 500 хил. лв., а после препродадени за 4 млн. евро и багери ги заравниха, за да строят там жилища.

За неразбирателството стана ясно от съобщение на неправителствената организация "За да остане природа в България", които официално внесоха във вторник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството своите предложения за законодателни промени, защитаващи дюните.

По-рано през деня природозащитниците са участвали в експертна група с представители на министерствата на регионалното развитие, на екологията и на земеделието. На срещата те не са успели да намерят общ език помежду си и не са постигнали сближаване на позициите по спорни текстове, е посочено в съобщението.

Четирите страни имат различия по всички детайли, като тълкуването на законите, термините и понятията, подхода за реализирането на законодателните промени.

Считаме, че днешната среща не беше достатъчна за сближаване на позициите и изработване на текстове, които да отразяват в пълнота постигнатите съгласия при срещата, организирана от премиера Бойко Борисов, заключават от коалицията "За да остане природа в България".

Зелените настояват картирането на защитените зони да стане за половин година, а не за година, както искат ведомствата. Отделно има спор между министерствата на регионалното развитие и на околната среда за начина, по който да стане това.

Най-големи са споровете относно промените в Закона за устройство на територията. Зелените настояват да се даде възможност за обжалване на подробните устройствени планове, както и те да зависят от общия устройствен план на общината, а не обратното както е сега.

Екокоалицията иска да се разшири кръгът на заинтересованите страни, които могат да обжалват застроителните планове и разрешенията за строеж. Срещу това категорично е против Министерството на регионалното развитие. Аргументите му са, че това ще забави прекалено много инвеститорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес