Борисов се обяви за спасител на несебърските дюни

"Спрях сделката", повтори премиерът, малко след като агроминистерство потвърди, че тя продължава

Борисов се обяви за спасител на несебърските дюни

"Аз вече казах, спрях тази сделка, дюните ще бъдат запазени", заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък вечерта пред БНР по повод сделката с дюните край Несебър, станала между празничните дни в края на миналата година и ощетила държавата с 3.5 млн. лв..

Борисов обаче не обясни как точно е спрял сделката за 29-те декара, за която няколко часа по-рано земеделското министерство потвърди, че продължава. Изземайки функциите на РНДСК, премиерът всъщност "спря" багерите, изравняващи терена, след като на 30 декември природозащитникът Тома Белев пусна снимки във Фейсбук, а сайтът "Биволъ" извади на бял свят документи за сделката.

Министър-председателят съобщи, че е наредил на министър Мирослав Найденов в петък да бъде "на място на дюните" в Несебър, но изтъкна, че сделката е била разрешена при управлението на Станишев и тогавашния земеделски министър през 2007-2008 година. Той на дълго и нашироко припомни скандалите със заменки на своите предшественици, без обаче да каже какво е предприело управлението на ГЕРБ за три години и половина. Както стана ясно по-рано от обяснения на земеделското министерство, заменките продължават, но на завишени цени.

Борисов настоя "на място" на дюните да е и кметът на Несебър, който по думите му е бил опонент на ГЕРБ на изборите, подкрепян от БСП, който също да каже по кое време кой какво го е карал да прави.

Сделката в Несебър е показателна за отказа на държавата да спазва правилата

Случаят с продажбата на 29 декара с крайбрежни дюни в Несебър показва пълния набор от нарушения и практики, които бяха използвани, за да се застрои българската природа и да се унищожи Черноморието. Това се посочва в позиция на Коалиция "За да остане природа в България".Още


Премиерът направи това изявление, видимо ядосан от думите на евродепутата от левицата Илияна Йотова, която по-рано през деня го призова да приеме оставка на земеделския министър поради подозренията, че "ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори".

"На мен цялата схема ми е ясна", каза Борисов, без да обясни каква е схемата.

"За радост на еколозите и на българите, има такъв пример, който спира веднага и праща проверки", каза Борисов. Илияна Йотова като казва, че спирайки сделката, съм взел оставката на Найденов, тя иска оставката на Станишев, допълни той и призова БСП поне веднъж да признаят, че са "направили целия тоя батак".

"БСП плащат на медиите изключително много пари през приятелката на Станишев и те излизат само такива подбрани информации и истини, там няма нито една положителна новина за действията на правителството, месеци наред", заяви Борисов.

Йотова заяви преди това, че в БСП има информация от свои структури по места, че голяма част от парите от продажба на държавни имоти "се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори". Според нея, Бойко Борисов дължи обяснение за този грабеж като за последно, при положение че държавата е ощетена с милиони от сделката с дюните край Несебър, а в "далаверата" вече публично са замесени кръгове около ГЕРБ.

"Очевидно премиерът толерира популацията на калинки в администрацията, като целта е да се облагодетелстват близките до ГЕРБ за сметка на останалите хора и на държавата", коментира Йотова.

Тя призова Бойко Борисов незабавно да вземе оставката на Мирослав Найденов и да каже дали ГЕРБ взеха милионите от скандалната сделка в Несебър.

Премиерът от своя страна заяви, че разбира "съжалението на евродепутатката г-жа Илияна Йотова, затова, че никога досега не е имала такъв премиер, който е готов да спре сделка като тази в Несебър, и ѝ съчувствам".

"Нека евродепутатът Йотова да изпрати на място Сергей Станишев, тогавашния земеделски министър, за да може да се разбере кой какво и как е направил", допълни министър-председателят.

"ГЕРБ са експерти в технологията на измамата", коментира още Илияна Йотова и припомни анализа от предишния ден на Ройтерс, в който неуспехът в борбата с корупцията се посочва като основен проблем за ГЕРБ. "Корупцията и кризата в съдебната система очевидно ще предизвикат междинен доклад на ЕК", посочи социалистката.

Мирослав Найденов от своя страна обяви, че "мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на партията на г-жа Йотова".

"Тъй като тя твърди, че актът на спирането на тази сделка от страна на премиера бил един вид приемане на моята оставка, искам да ѝ кажа: "Да, това е акт на приемането на оставка, но на тези, които са го направили, през 2007-а и 2008-а. Тяхната оставка народът прие през 2009 година", заяви земеделският министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес