След като Борисов "спаси" несебърските дюни

Нона Караджова се самоопредели като покровител на цялото Черноморие

Според екоминистъра протестите срещу строежите "може би са твърде закъснели"

Нона Караджова се самоопредели като покровител на цялото Черноморие

Почти две седмици, след като премиерът Бойко Борисов се обяви за спасител на дюните в Несебър, които бяха разорани от багер в края на миналата година заради строеж, в сряда министърът на околната среда и водите Нона Караджова също се самоопредели за защитник на природата по Черноморието.

"Твърдя, че съм един от най-добрите министри в тази област", заяви Караджова пред БНТ, аргументирайки се с факта, че сама е върнала екологичните оценки на шест общи устройствени плана (ОУП), изготвени през последната година и половина, без да е имало протести.

"Напълно ги разбирам младите хора, които излизат по площадите и протестират, аз също ходя по планините, по закътани плажове, където няма строителство. Мога да кажа, че може би са твърде закъснели. Много малко проекти се одобриха през последните години. Огромното строителство, безумията с огромните комплекси от по 10 етажа по плажовете, това беше един 10-годишен период на безумно строителство", коментира тя задаващата се нова вълна от екопротести.

Подобно на колегите си от правителството, които при кризисна ситуация винаги препращат цялата отговорност за случилото се към предишните кабинети, Караджова добави, че е направила всичко, което зависи от нея, за да опази плажовете от строежи. В случая с Иракли обаче решението било взето преди 15 години.

"През август 2009 г. наложих няколко забрани за строежи на възлови места по морето, това са Камчийски пясъци, Калиакра, Емона. През 1997 или 1998 г. е одобрен Териториален устройствен план (ТУП) на Несебър и влязъл в сила. Допустими са за курортно строителство няколко места за след извършена екологична оценка. Върнала съм екологичните оценки на 6 ОУП, които изготвиха за година и половина 6 знакови черноморски общини - Царево, Несебър, Поморие, Созопол, Шабла, Балчик. Тези ОУП, изготвени от общините, предвиждаха безумно строителство, с което аз не съм съгласна и съм ги върнала без да има протести. Докато не бъдат вместени във формите на разумност, няма да одобря тези планове докато съм министър на околната среда. Безкомпромисно действам в много от случаите", каза още екоминистърът.

Тя обаче не коментира категоричния си отказ да наложи забрана за строителство в местността "Иракли – Емине" по Закона за защитените територии, докато приключи процедурата за обявяването ѝ за защитена. Не коментира и по какви причини въпросната процедура тече вече седма година – от 2006 г. насам.

Тя уточни единствено, че според влезлия в сила ТУП в Иракли няколко места са допустими за курортно строителство, въпреки че става въпрос за урбанизирана територия – бивши пионерски лагери с бунгала.

"Независимо от това директорът на РИОСВ - Бургас установява да се проведат две екологични процедури. Процедурата започва 2010 и приключва август 2011 с обществено обсъждане на място и няма възражения, издадено е положително решение, срещу това също няма възражения. Няма нищо скрито покрито", заключи Нона Караджова с уверението, че "това да се застрои всичко по Черноморието няма да го допусна".

Междувременно от РИОСВ-Бургас съобщиха, че ще наложат принудителна административна мярка за спиране на строителството в Иракли. Причините за решението са същите, които бяха описани и от Караджова - несъответствия между одобрените параметри в издаденото решение по ОВОС и разрешенията за строеж.

 

От екоинспекцията ще наложат на строителя "Емона 2000" ЕООД и максималната глоба от 20 000 лева. Според предварителната информация строителството ще бъде временно спряно - до отстраняване на констатираните нарушения. На 14 януари министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова откри нарушения и спря строежа край Иракли. Въпреки това обаче се оказа, че фирмата може да продължи строителните си дейности, докато обжалва наложена от Павлова забрана.

"За Несебър нарушението е от страна на инвеститора заради това, че е допуснал по-голямо строителство от разрешеното му в решението за екологични оценки. Има нарушение и на главния архитект на Несебър, който е издал разрешение за строеж също в по-големи строителни рамки спрямо екологичното решение от Регионалната инспекция. И независимият оценител по строежите също си е затворил очите и не е видял, че има такова отклонение. Това е третото нарушение", добави още в сряда сутринта екоминистърът.

Преди ден земеделският ѝ колега Мирослав Найденов обяви, че са установени несъответствия при решението, което РИОСВ Бургас са издали през 2006 г. и потвърждението и от 2012 г. Административни нарушения обаче не били констатирани.

Скандалът за строежа върху 29 дка от плажа край Несебър се разрасна, след като природозащитникът Тома Белев публикува в интернет снимки на багери, които изравняват дюни. Министър Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си.

Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има. Впоследствие се оказа, че в сделката за купуването на парцела участие има и известният кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България