Главният прокурор с последна дума за сделката с несебърските дюни

Депутат от ГЕРБ изскочи в нова схема за даване на гори край морето за ползване

Главният прокурор с последна дума за сделката с несебърските дюни

“Последната дума” за скандалната сделка с дюните в Несебър е на прокуратурата, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов в сряда в парламента, където даде обяснения в антикорупционната комисия, оглавявана от Яне Янев.

 

“Имам личното уверение на Сотир Цацаров и смятам, че ще направи максималното да излезе всичко наяве”, каза министър Найденов, цитиран от “Фокус”. Той допълни, че докладът на междуведомствената комисия по казуса е връчен и на председателя на анкетната комисия в парламента за проучване на случаи на корупция по високите етажи на властта.

 

В петък комисията се събира на извънредно заседание, за да изслуша бившия премиер Сергей Станишев, както и министри от кабинета на тройната коалиция – на външните работи Ивайло Калфин, на земеделието Валери Цветанов и на околната среда Джевдет Чакъров заради заменките с държавни земи, вършени по време на тяхното управление.

 

Срещу изслушването на Станишев възрази Мая Манолова от БСП. “За какво да идва Станишев? Той ли трябва да обяснява за подписите на Светлана Боянова и Мирослав Найденов?”, каза тя и предложи комисията да се казва “Комисия по прикриване на действията на управляващите”.

 

Междувременно излезе името на депутатката от ГЕРБ и председател на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева в нова схема за даване на гори край морето, но за ползване. Схемата беше разкрита от сайта “Биволъ”.  На въпрос дали е запознат с тази схема министър Найденов отговори така: “фирмите са много, преписките са няколко хиляди, не мога да дам категоричен отговор дали преди да бъде депутат е участвала”.

 

Пет от общо 93 имота, изключени от Държавния горски фонд през 2008 г., са в района на Несебър, като към имотите има инвеститорски интерес, но няма финална оценка, каза министър Найденов. Той не пожела да конкретизира колко декара са тези имоти и къде точно се намират с мотива, че справката е предоставена на анкетната комисия за корупцията по високите етажи на властта.

 

“Ако комисията реши да направи този списък публичен, нека да го направи. Няма да бъда в момента коректен, ако кажа някаква информация”, измъкна се земеделският министър. Той уточни обаче, че сделките не са пред подпис, защото “не са на бюрото ми, нито на бюрото на някой от заместниците ми”. Найденов допълни, че в листата на чакащите няма преписки, свързани с кумеца на вътрешния министър Тодор Бояджиев. Земеделският министър обясни, че за да бъдат изключени от държавния горски фонд тези имоти не са дюни, а проверката ще покаже дали няма да се окаже, че някои от тях са дюни.

 

Преди да бъде изслушан в комисията на Яне Янев, Найденов се появи в пленарна зала на парламента, за да поиска да бъде изслушан ден по-рано за скандала "Дюнигейт", тъй като в четвъртък ще е в Берлин. Агроминистърът заяви, че някой е оказал натиск през 2008 г. върху тогавашния директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас да промени становището си, че трябва да се направи екологична оценка на проекта за застрояване на 29-те декара пясъчни дюни край Несебър, който предизвика скандал точно в навечерието на Нова година.

 

Агроминистърът обясни, че са открити два документа, издадени от бившия шеф на РИОСВ-Бургас Симеон Симеонов с един и същ номер - 4996, от една и съща дата – 29 октомври 2008 г., но с различно съдържание. В едното решение е записано, че трябва да се направи оценка за степента на въздействие, а в другото - че не възразява да започне процедура по изключване на терена, без да бъде правена екооценка на проекта.

 

Някой е въздействал на Симеонов да издаде второто решение за процедура по изключване от горския фонд без оценка и да укрие от преписката първото, предположи министърът. Екошефът обаче е "имал глупостта” да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка и така той попаднал в междуведомствената комисия, а от там във вторник били предадени на прокуратурата и двете решения.

 

Така в резултат на променения документ започнало изключването на терена от горския фонд, независимо че в архива на РИОСВ-Бургас имало документ от 2006 г. на представители на БАН с констатации, че земите са дюни. Този документ обаче не е попаднал в преписката и така било променено предназначението на терена, върху който в края на декември влязоха багери, но после строежът на жилища там бе спрян

 

Попитан защо сегашният директор на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев не е взел предвид документа, в който се иска екологична оценка, Найденов препрати журналистите да питат екоминистъра Нона Караджова каква е вината на Георгиев.

 

Всички платени суми към държавата от началото на процедурата до края, включително с изключването от горския фонд и компенсаторното залесяване, е 1 141 849, 50 лв., посочи

Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?