Екокоалиция излиза на протест в защита на дюни и плажове

Екокоалиция излиза на протест в защита на дюни и плажове

Природозащитници готвят протест на 18 декември срещу бездействието на държавата след обещаните преди година действия за опазване на последните незастроени дюни и плажове по Черноморието, съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България“ в понеделник.

Тя е изпратила писма до законодателната и изпълнителната власт с шест предложения за решаване на проблемите с опазването на плажовете Иракли, Карадере, Камчийски пясъци -Шкорпиловци, Дуранкулак (север и юг) - Св.Ана, Шабла - Крапец и Шабленски езера, Камен бряг – Яйлата – Болата – Калиакра, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”), Паша Дере, Странджа.

Те трябваше да станат част от нов национален парк "Българско Черноморие", но това се отложи с една година при въведения през юли мораториум върху всички сделки и строежи на тези плажове, освен инфраструктурни от национално значение, който реално вместо да защити чувствителните зони, разшири възможностите за посегателство над тя.

Заедно с предупреждението за протести и исканията за законови поправки екозащитниците са изпратили и отворено писмо до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод нови опити за застрояване на Иракли, която е един от последните диви плажове. Според организацията, съдебна отмяна на случайно или нарочно некомпетентно подготвени актове на Дирекцията за национален строителен контрол и на бургаското ѝ звено отваря нови възможности за строежи на този плаж.

Първото нещо, което "За да остане природа в България" иска, е правителството да наложи мораториум върху промяната на предназначението на гори и земи, както и върху издаването на строителни разрешения в зоните от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 по Черноморското крайбрежие. Според организацията забраната трябва да важи до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието.

Настоява се още Народното събрание да отмени изключенията за застрояване на дюните в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на територията, както и да се позволи обжалване на подробните и на общите устройствени планове на подобни проекти. Прекратяване на всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 по реда на законите за горите и за земеделските земи, искат още екозащитниците.

Според тях държавните и общински гори и земи в защитените зони трябва да са публична собственост по подобие на държавните и общински гори и земи в защитените територии.

В писмата се иска Министерството на околната среда и водите да издаде заповеди за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море ("Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра", "Долината на река Батова", "Златни пясъци", "Галата", "Камчия", "Плаж Шкорпиловци", "Емине-Иракли", "Ахелой-Равда-Несебър", "Поморие", "Атанасовско езеро", "Бургаско езеро", "Мандра-Пода", "Залив Ченгене скеле", "Плаж Градина-Златна рибка", "Острови Св. Иван и Св. Петър", "Ропотамо", "Караагач", "Странджа"). До края на април 2014 г. трябва да се назначат комисии по обявяването на тези зони.

Така трябва да се забрани ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 1 януари 2008 г.

Коалицията отново настоява да се обяви национален парк "Българско Черноморие" с отделна администрация.

Министерството на земеделието и храните и Прокуратурата в срок от 1 месец да предприемат стъпки за разваляне на всички сделки с държавни имоти, в които попадат дюни, сключени след 1 януари 2008 г., иска още от "За да остане природа в България".

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството се иска до 3 месеца да осигури реално прилагане на Закона за устройството на черноморското крайбрежие чрез отразяване в кадастралните карти на дюните и на зоните А и Б.

"В България има едва няколко плажа, които не са застроени и те трябва да останат такива. Това е обществена необходимост и ние считаме, че е налице абсолютен национален консенсус, че състоянието на нашето крайбрежие е крайно лошо, като следствие на стихийно деструктивно застрояване, корупция и престъпления“, посочват от екокоалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?